Stigende PSA

Spørsmål

Forhøyede verdier over flere år.Nå igjen stigende. Ingen forstørret prostata. Ingen symptomer. Er anbefalt biopsi. Er faren for at dette skal være ondartet selv om prostata ikke er forstørret? Ingen vennlatnings besvær eller ereksjonsproplemer.Kan det være andre årsaker til stigende verdier?

Sykdommer: Min venn i USA har påvist for høye verdier av PSA. Jeg vet ikke om verdien PSA er kjent ,men den skal være for å si noe om prostata verdier. For høy verdi kan bety cancer har han fått beskjed om.Jeg er veldig bekymret.

Mann, 61 år

Svar

Hei!

PSA er en undersøkelse som også brukes mye i Norge. Forkortelsen står for prostata-spesifikt antigen. Blodprøven vil stige ved kreft i prostatakjertelen, men stiger også (men mindre enn ved kreft) når kjertelen øker i volum med stigende alder, noe som er normalt.

Kreft i prostatakjertelen behøver ikke å gi vannlatingsbesvør og det er sjelden prostata påvirker ereksjonen. Størrelsen på kjertelen har ingen direkte sammenheng med verken kreft eller graden av vannlatingsbesvær.

Jeg synes også det er fornuftig å få utført en nærmere undersøkelse med ultalyd og biopsi (vevsprøve) av prostata hvis PSA-verdiene er høye eller stigende.

Du kan lese mer om prostatakreft her:
http://www.kreft.no//kreftsykdommer/prostatakreft/