Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sprukne og flisete negler

Spørsmål

Jeg har problemer med sprukne og flisete negler, hva kan være årsaken?

Kvinne, 66 år

Svar

Hei!

Sprukne, flisete og sprø negler er vanlig, særlig på vinteren, og som oftest ikke noe farlig, men kan også være tegn på sykdom. På engelsk kalles det ”brittle nails”. Dette kan sees ved hyper- eller hypothyreose (altså høyt- eller lavt stoffskifte), sinkmangel, jernmangel og benskjørhet. I de fleste tilfellene er det gjerne andre symptomer enn negleforandringer som er mer fremtredende (tretthet, utmattelse, frossen).

Hvis du er bekymret synes jeg du bør få sjekket stoffskiftet og kalsium- og jernstatusen din. Kvinner på din alder har en økt risiko for osteoporose (benskjørhet). Pass derfor på at du får i deg nok kalium (kalk) fra melk- og melkeprodukter, bønner, belgfrukter, grønne bladgrønnsaker, sesamfrø og fisk med ben (som ansjos og sardiner). Hvis du tror du ikke får i deg nok kalsium, anbefaler jeg at du tar et kalsiumtilskudd. Husk at vitamin D hjelper absorpsjonen av kalsium. D vitamin får du fra fet fisk, margarin, beriket melk (ekstra lettmelk), sollys og tran eller andre kosttilskudd som Sanasol, Biovit eller et multivitamin/mineral. Fysisk aktivitet er også viktig for å forebygge benbrudd.

Sinkmangel er ikke så vanlig i Norge. Dette mineralet finnes blant annet i kjøtt, kylling, østers, kornprodukter og melkeprodukter. De fleste multivitaminer/mineraler inneholder også sink. Hvis du ikke gjør det allerede, kan du gjerne begynne med et generelt kosttilskudd for å sikre inntaket av både jern og sink. Kalsium er ikke i multivitaminer/mineraler, så det må du i tilfelle ta i tilegg.

Du kan som du kanskje vet få kjøpt hudkremer som også myker opp neglene. Spør på apoteket.

Håper dette var godt nok svar! Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-