Sprøyteskrekk

Spørsmål

Jeg skal studere fem måneder i Cape Town, Sør-Afrika. Utifra tidligere artikkler har jeg forstått at jeg må ta en del vaksiner, hvor lang tid før avreise må jeg ta disse?

Hovedspørsmål: Damen min gjennom 5 år ønsker også å studere i Cape Town. Problemet er at hun tør ikke å reise uten å ta vaksiner, noe som hun ikke tør ta pga sprøyteskrekk! Hun har så store problemer med angsten at hun ikke har tatt noen sprøyter siden hun var 4 år, hun har heller ikke vært til legen mer enn én gang pga av et akutttilfelle siden 4 års alderen. Dette er et alvorlig problem for henne og meg. Er det mulig å behandle skrekken ev. ta medsinen uten sprøyter. Hun går ikke til legen før hun må hentes med ambulanse! Hjelp!

Håper på svar..

Mann, 20 år

Svar

Jeg har skrevet om sprøyteskrekk i et tidligere svar.

Dersom det er så ille som du beskriver, kan jeg gjøre et unntak når det gjelder min holdning til Valium, et medikament jeg mener at det nesten alltid er galt å bruke.

Du kan komme på Reiseklinikken og hente en tablett Valium 5 mg, som hun kan ta ca en time før hun kommer, og så kan jeg love at når hun først kommer hit og får sprøytene blir hun nesten skuffet over at det ikke gjør vondt. Du kan spørre hvem du vil som har vært hos oss, det er hyggelig å få sprøyter på Reiseklinikken. Men én ting forlanger jeg, jeg må få ta ledelsen, jeg vil ikke høre ordene "vent litt" når sprøytene er klare til å settes.

Det er tidsnok å sette sprøytene to-tre uker før avreise, dersom hun fikk tre doser difteri, stivkrampe og polio som barn.