Spontan smerte og hevelse i et perifert ledd

Spørsmål

Hei. Jeg kom hjem fra et ukes opphold i utlandet og samme kveld/natt merket jeg store smerter i hø. stortå når jeg lå i senga. Svært smertefullt å bevege tåen, både ved belastning men også når den blir holdt i ro. Smerten sitter i selve grunnledeet på stortåen (rundt hele tåballen), den er svært vond å bøye, samt litt hoven. Dette har nå vart i 1uke, og tåen har siste døgn begynt å verke om mulig enda mer og blitt mer stiv. Nå har jeg også store vansker med å belaste foten og dermed gå normalt. Jeg har ingen klare årsaker som kan forklare smerten, har så vidt jeg vet ikke fått noen tunge ting på tåen eller kommet bort i noe.

Jeg synes det ligner veldig på symptomene på urinsyregikt, har alle tegnene på dette men har forstått det slik at det slik at det er relativt uvanlig for en kvinne i min alder. Har hatt et normalt kosthold i tiden før smertene, ingen alkohol eller juiceholding drikke, heller ikke mye kjøtt/innmat osv. Men synes også det er vanskelig å utelukke brudd. Håper du kan gi noen svar.

Svar

Hei!

En spontan hevelse og smerte i et ledd, også stortåen, bør utredes med tanke på om det kan foreligge en betennelse i leddet. Slike betennelser kan være forårsaket av bakterier, hvilket ikke høres sannsynlig ut her, av en immunologisk reaksjon på vevet rundt leddet, som følge av antistoffer utviklet mot en tidligere gjennomgått infeksjon et annet sted i kroppen, eller ved utfelling av ulike vevsirriterende faktorer, feks urinsyrekrystaller. Det er fullt mulig å utvikle urinsyregikt uten å ha et kosthold som skulle tilsi dette, feks ved arvelig enzymunderskudd for nedbrytning, eventuelt at man går gjennom en periode med høy omsetning av arvestoff som brytes ned til det produktet som kan gi urinsyrekrystaller.

Jeg ville bedt fastlegen vurdere disse forholdene i første omgang. At du i tillegg bruker salve for psoriasis, gjør at man må være ekstra oppmerksom for muligheten for å kunne utvikle psoriasis artritt, en leddbetennelse som kan sees som en del av psoriasis-tilstanden. Å utelukke at det skulle foreligge noe åpenbart gale med skjelettet, kan man gjøre ved å ta et vanlig røntgenbilde.

Lykke til!