Spirulina og giftstoffer

Spørsmål

Hei!

Etter å ha vært innom en del nettsider, som ga uttrykk for at algen Spirulina var svært bra helsemessig, gikk jeg til innkjøp av Pure Planets 100%; Hawaiian Spirulina pulver hvor det står at jeg skal bruke 1/2 ts (og gradvis øke mengden etter en uke) blandet i juice eller vann hver dag. I dag kom jeg derimot over en artikkel på nettet (fra 2005) hvor det kommer frem at spirulina kan gi hjerneskader: http://www.nrk.no/programmer/tv/puls/1.1314576

I en annen artikkel (fra 2010) er det derimot en lege som sier at han har brukt spirulina i mange år: http://www.tv2.no/gmn/norsk-lege-anbefaler-supermat-3188137.html

Selv om artikkelen er fra 2005 og andre artikler er fra nyere tid, var det nok med denne ene for å gjøre meg veldig skeptisk (og en smule redd i.o.m. at jeg allerede har fått i meg noen glass).Hva er rett? Er det farlig å få denne algen i seg eller er det så sunt som alle andre nettsider sier at det er? Fikk ikke så veldig lyst til å ta enda en slurk av glasset jeg har stående ved siden av meg akkurat nå.

Jeg håper virkelig at du kan svare meg på dette.

Mvh,
skeptikeren

Kvinne, 25 år

Svar

Hei og takk for spørsmålet!

Det er veldig sunt å være litt skeptisk. I ernæringsverden er det sterke markedskrefter og selv om mange mennesker har behov for enkelte tilskudd, er dessverre en del av påstandene til produsenter av diverse tilskudd ikke godt vitenskapelig dokumenterte. De artiklene du viser til er et godt eksempel på hvor store forskjeller det kan være på anbefalinger fra forskjellig hold. Ofte er det tryggeste å følge "føre-var-prinsippet" slik Mattilsynet gjorde med spirulina-juicen i 2005.

For å si noe fornuftig om dette må man se på hva som er gjort av forskning. En lege som sier han har brukt dette i mange år er absolutt ikke god nok grunn til å ta tilskuddet. I artikkelen du har lagt ved står det jo at han også følger et spesielt kosthold, og da er det vanskelig å si om det eventuelt er bare dietten, bare tilskuddet eller en kombinasjon av disse som har en eventuell effekt. I tillegg har du sikkert hørt om placebo effekten som også kan være sterk. Troen på at en diett eller et tilskudd virker kan ofte hjelpe mye!

Den svensk-amerikanske studien fra 2005 som den ene artikkelen du har lagt ved omtaler, viste en sammenheng mellom nervegiften BMAA som finnes i blågrønne mikroalger og nervesykdommene alzheimer, parkinson og ALS. Siden dette har det vært utført flere tester av diverse spirulinatilskudd som har undersøkt både for BMAA og såkalte microcystiner som kan være skadelig for leveren. I en kanadisk studie fra 2007 ble flere tilskudd fra Portugal og Canada undersøkt uten at man fant spor av giftstoffer, mens i en kinesisk studie i 2008 ble det funnet microcystiner i 94%; av tilskuddene som ble undersøkt. Nivået var riktignok lavt, men det er usikkert om regelmessig bruk likevel kan være farlig.

Det er opp til produsentene av tilskudd å teste sine produkter og påse at de ikke inneholder farlige stoffer. I Norge er det Mattilsynet som tar stikkprøver på tilskudd, men de tester selvsagt ikke alt som er på markedet. Spesielt utfordrende er det med tilskudd man får kjøpt fra utlandet på internett. Tilskuddet du tar selges i Norge, så da er det så vidt jeg vet, distributørenes/forhandlerens ansvar.

Jeg har ikke funnet noen studier som viser noen direkte sammenheng mellom Spirulinatilskudd og farlige bivirkninger. Likevel må man altså være klar over at det kan forekomme giftstoffer i enkelte produkter, fortrinnsvis fra useriøse produsenter. Jeg kjenner ikke til om akkurat det tilskuddet du tar er testet for giftstoffer. Du kan jo eventuelt ta kontakt med produsenten Pure Planet selv: info@pureplanet.com, eventuelt forhandleren som solgte deg det.

Det skal også sies at selv om Spirulina helt klart inneholder mange næringsstoffer, er det få gode studier på de faktiske helseeffektene av å ta tilskuddet. Det viktigste for å forebygge sykdom og forbedre helsen er et sunt kosthold, fysisk aktivitet og en sunn livsstil forøvrig. Det er opp til deg om du ønsker å fortsette med dette tilskuddet. Jeg kan dessverre ikke garantere at det er helt trygt og heller ikke at det har de gode egenskapene det reklameres for...