Spina bifida occulta

Spørsmål

Har fått konstatert Spina bifida Occulta på røntgen. Har fått beskjed om at dette ikke har noen praktisk betydning. Har likevel diffuse ryggplager av og til og får lett vondt i ryggen ved store eller skjeve belastninger. Kan dette skyldes den medfødte anomali?

Relevante sykdommer/medisiner: Har hatt polio som 3 åring. Kun lette restlammelser.

Mann, 56 år

Svar

Hei.

Hjernen og ryggmargen dannes i løpet av fosterutviklingen fra en plateformet struktur (nevralplaten) som folder seg og lukkes (nevralrøret), og til slutt blir til ryggmarg og hjerne. Hos noen skjer det forstyrrelser i denne lukkingsprosessen slik at deler av nervesystemet ikke lukker seg helt. Såkalt "ryggmargsbrokk" er et eksempel på en slik lukkingsdefekt. Spina bifida occulta er også et resultat av en slik lukkingsdefekt, men mens f.eks. et ryggmargsbrokk er åpent og synlig, er spina bifida occulta alltid dekket av hud og ikke synlig for det blotte øyet (derav "occulta"). Ofte er det imidlertid tegn på huden som kan gi mistanke om spina bifida occulta, som f.eks. en ekstra hårdusk, en inndragning av huden rett over seteballen eller lignende.

Symptomene på spina bifida occulta varierer betydelig. Noen har overhodet ingen plager av dette, som kan oppdages helt tilfeldig på røntgen i godt voksen alder, mens andre kan ha forskjellige former for nerveskader i bena eller i kontrollen av vannlating eller avføring. Hos disse siste vil man som regel alltid stille diagnosen i barnealder.

Hvorvidt dine tidvise ryggplager kan ha med dette å gjøre er ikke lett å si sikkert. Du er i en alder hvor tidvise ryggplager er svært vanlig, og du har dertil lette restlammelser etter en polio-infeksjon som barn. Begge disse forhold er god nok forklaring i seg selv. Med mindre det er påvist nerveskader, infeksjoner eller andre spesielle forhold, finnes det uansett ikke noen form for operasjon som vil kunne bedre på dine lokale tidvise ryggsmerter, uavhengig av om disse er forårsaket av din spina bifida eller ikke.

Jeg håper dette var svar på ditt spørsmål.