Spigellis hernie? (Brokk)

Spørsmål

Min sønn på 24 år er tidligere langrennsløper på høyt nivå. Han ga seg pga et helseproblem han aldri fant ut av til tross for utallige besøk hos leger og fysioterapeuter, bl.a. på NIMI. Symptom: stikkende, intens magesmerte ved stor anstrengelse, eks i en spurt. Dette begynte smått for 8-10 år siden og ble bare verre og verre. Selv om han har lagt opp, er problemet fortsatt til stede ved trening og ved feks. mosjonsløp (barmark) eller fotball som han har glede av å drive med.
Nå har han endelig fått tatt et ultralydbilde av magemuskulaturen. Han kunne selv se et femkronestort søkk i den skrå magemuskelen på høyre side. Smertepunktet er identisk med dette søkket.
Hva kan dette være? Og hva kan han gjøre for å kvitte seg med denne smerten? For ordens skyld kan nevnes at allmenntilstanden hans er bra. Han er en sporty, ung mann og hadde hatt stor glede av å slippe denne smerten. idag ser han ikke poenget ved å delta i noen form for konkurranser, hverken løping eller langrenn.
Hvis ikke lommelegen kan svare, hadde det vært topp med en henvisning til noen andre.
Hilsen
Mor

Svar

Hei.

Jeg har forhørt meg med vår røntgenlege, og han sier følgende:

"Hei, for meg høres dette ut som et hernie og muligens et såkalt spigellihernie. Dette er hvor fett intraabdominalt protruderer ut gjennom en defekt i musculus obliquus. Kan være særdeles smertefullt.
Jeg foreslår supplerende CT gjennom området med og uten bruk av bukpressen.
MR kan bli aktuelt i neste omgang."

Dette er jo veldig konkret, og mitt klare råd til din sønn er at han tar med seg ultralydsbeskrivelsen OG en utskrift av røntgenlegens uttalelse her, til sin fastlege. Da kan fastlegen iverksette videre utredning og behandling for dette.
"Hernie" som røntgenlegen skriver, betyr brokk. Det han skriver er at ved et slikt brokk (Spigelli-brokk) så vil fett inni bukhulen (som vi alle har) presses ut gjennom et "hull" / defekt i de skrå magemusklene.

Vi får håpe at dette er forklaringen og løsningen på hans problemer.
Lykke til.