Spermkvalitet og klumpete sæd

Spørsmål

Hei. Er bekymret over spermkvalitet grunnet at jeg synes den har blitt seigere og mer klumpete. Ingen misfarging, lukt eller noen form for smerte. Sæden virker rett og slett mer koagulert enn tidligere. Hva kan dette være syntom på? Mann, 25 år

Svar

Hei!

Sædvæskens konsistens har ingen sammenheng med spermkvaliteten, og det er helt vanlig og fullstendig normalt at sæden har vekslende konsistens fra tid til annen. Klumper i sæden er ganske vanlig og helt ufarlig, og består som du sier av koagulert sædvæske. Tykkelsen og konsistensen av sædvæsken vil blant annet variere med hvor mye du drikker og hvor ofte du har utløsning.

Hvis du ikke har andre plager fra kjønnsorganene (utflod, smerter m.m) som kan gi mistanke om andre sykdommer, så kan du ta dette helt med ro. Skulle du og din nåværende/fremtidige partner mot formodning få problemer med å oppnå graviditet, anbefales det utredning hos lege etter man har forsøkt i ett år. Igjen vil jeg understreke at sannsynligheten for dette ikke har noen sammenheng med sædens konsistens overhodet.