Søvnproblemer

Spørsmål

Hei.
For noen mndr. siden fikk jeg angst, uro, nervøsitet og fikk Fontex av legen. Jeg fikk bivirkninger, "vel opplagt" (giret)på dagen, svetting og det værste var insomnia med alt det det innebærer. Sluttet så med Fontex og ble behandlet med 15 mg Sobril + 7,5 mg Imovane i to mndr. hvorpå jeg begynte med Anafranil 50 mg, er nede på 25 mg nå og det fungerer fint. Brukte 25 mg Anafranil for endel år tilbake over laaaang tid (år) men hadde da ikke problemer med søvnen, så tror ikke det er den som er årsaken. Er kvitt angsten, men søvnproblemene henger igjen. D.v.s at nå har jeg nesten "bare" innsovningsproblem. Får jeg "begynne" å sove er det ok. Nå bruker jeg Vallergan + 1/2 til 1 Imovane for ikke å bruke kontinuerlig Sobril som sovemedisin ,og foreløpig går det fint. Men begge avtar jo i virkning etter hvert og spm. er flg.:
1. Hva kunne du tenkt å foreslå hvis det jeg nå bruker ikke virker lenger og jeg fortsatt må ha "hjelp" til å sovne??
2. Hvorfor og hvordan kan slikt oppstå, og hva kan gjøres for å bli frisk igjen, d.v. s få tilbake mitt gode gamle søvnmønster ??

Søvnhygiene har jeg prøvd, likeså beroligende teer m.v, men nei...Jeg er rimelig fortvilt over situasjonen, og det er ikke med lett hjerte jeg inntar medikamenter for søvn. Men 4-5-6 timers søvn gir meg en fine dager. Er endel ute i naturen, til fjells med eller uten fiskestang, sykler o.l, så........
Mvh. undrende

Sykdommer: Angst
Medisiner: Fast medisin: Anafranil 25 mg.

Kvinne, 63 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Dette er ikke enkelt! Det synes som om du har god selvinnsikt i søvnproblemet ditt og som om du har prøvd og prøver det meste for å få sove. Når du likevel har problemer med å få sove, er det riktig å prøve medikamenter etter min mening, men siden du skal sove hver eneste kveld, så har jo medikamenter den ulempen at de er avhengighetsskapende og at dosene ofte må økes etter en tid for å få samme effekt.

Når det gjelder kroniske søvnproblemer må man være forsiktig med medikamenter. Jeg siterer fra vårt eget søvnsenter (artikkelen kan du få opp ved å klikke på linkene ovenfor til høyre):
"Nyere forskningsdata kan faktisk tyde på at langvarig bruk av sovemidler kan opprettholde og forverre søvnproblemene. Hvis bruk av hypnotika synes uunngåelig, bør intermitterende behandling tilstrebes, det vil si at tablettene tas annenhver dag eller sjeldnere. Daglig bruk av hypnotika regnes som svært uheldig. Ved langvarige søvnvansker er det viktig med en grundig utredning hos kompetent helsepersonell. Kanskje finnes det en spesifikk årsak til problemene, en årsak som kan behandles effektivt. Hvis utredningen ikke avdekker noen spesiell årsak til søvnvanskene, anbefales ikke-medikamentell behandling."

Jeg synes derfor ikke det er riktig å anbefale et spesielt medikament, snarere bør hele søvnbehandlingen koordineres av fastlegen din, med laveste effektive doser og kortere behandlingsintervaller og eventuelt henvisning til søvnspesialist hvis dette ikke fører frem. Imovane er et godt medikament, men i artikkelen jeg siterte fra over er Vallergan dårligere dokumentert som godt sovemiddel.

Hvorfor du har soveproblemer? Generelle betraktninger rundt dette kan du lese om i den nederste av artiklene jeg har linket til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn