Sovemedisin på flyreiser?

Spørsmål

Vi skal på en lengre flytur med to små barn på 1 og 2 år. Har hørt at det av enkelte frarådes å bruke sovemedisin til barna, men kan det være skadelig? Finnes det evt. et mildere innsovingsmiddel uten resept?

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Personlig liker jeg ikke å gi sovemedisiner, hverken til barn eller voksne.

Når vi sover dårlig på fly er det blant annet fordi vi sitter vondt. Om benet "sover" er det fordi en nerve er klemt. Faktisk kan nerven bli skadet om man ikke våkner. På voksne vil sovemedisiner teoretisk også kunne øke risikoen for blodpropp, fordi man ikke vil ta de gåturene underveis som anbefales. Det hender jeg gir én tablett Valium for at folk skal kunne overvinne flyskrekk, men jeg vil ikke gi doser som vil føre til at man sover under en lang flyreise.

Når det gjelder barn kan det sikkert være bekvemt for de voksne at de sover. Bortsett fra at noen sovemidler hører med blant de mest vanedannende stoffene vi kjenner til, er det neppe skadelig å bruke dem en sjelden gang, i doser som er tilpasset barna. Men tro ikke at det finnes medisiner som holder barnet sovende hele flyreisen uten at de også er trette i mange timer etterpå, dette gjelder spesielt antihistaminer (for eksempel Vallergan) som for øvrig regnes som trygt å gi til barn. Såkalte "innsovningstabletter" (korttidsvirkende sovemidler) vil kanskje gjøre at barna sovner raskt inn, men om de ligger vondt vil de likevel våkne når virkningen går over.

Mitt viktigste råd er følgende: Dersom dere ikke har god grunn til å ta med barna på en lang flyreise, så la det være. Ferie er ikke en god nok grunn, etter min mening.