Søthunger og amming

Spørsmål

jeg er 31 år, har akkurat født mitt første barn - en flott og frisk gutt. Jeg fullammer ennå (han er 4 mndr). Jeg er slank og føler meg frisk og energisk. Jeg trente helt fram til fødselen - nå går jeg lange turer med babyen hver dag. Jeg opplever selv at jeg spiser relativt sunt, men er veldig søtsugen. Enda mer nå som jeg ammer. Jeg spiser gjerne både et kakestykke og en sjokolade hver dag (i tllegg til vanlig mat selvsagt). Jeg har inmari dårlig samvittighet hver gang jeg spiser søtt, jeg er litt hypokonder og er engstelig for å få kreft. Kan godteri-spisingen føre til det? Jeg har fått litt sprø negler på tærne i det siste og har hørt at det kan være tegn på blodsykdom. Stemmer det? Bør jeg slutte med alt det søte?

Kvinne, 31 år

Svar

Hei og gratulerer med sønnen din!
Det er fint at du fullammer og at du føler deg frisk og energisk. Mange blir jo litt slitne og trøtte av å amme. Det hjelper nok godt at du er fysisk aktiv hver dag. Det er helt naturlig å ha lyst på noe søtt i ammeperioden. Når man ammer trenger kroppen i underkant av 500 kilokalorier (kcal) ekstra daglig i gjennomsnitt. Dette tilsvarer omtrent 3 brødskiver med margarin og pålegg, eller et kakestykke og en liten sjokolade! Det er stor variasjon i kaloriinnholdet i forskjellige kaker og sjokolade, men så lenge du holder en stabil vekt og ikke legger på deg, får du i hvert fall ikke i deg mer enn det du forbrenner. Det er klart at det hadde vært bedre om du fikk i deg den ekstra energien du trenger fra sunnere mat enn kake og sjokolade, men du bør ikke ha altfor dårlig samvittighet. Det viktigste er at du har et generelt sunt kosthold.

Det er ingen bevis for at sukker i seg selv kan føre til kreft. Det viktigste du kan gjøre for å beskytte deg mot kreft, er å spise minst fem porsjoner frukt og grønt hver dag, holde deg fysisk aktiv, unngå overvekt og overdreven bruk av alkohol, og selvsagt ikke røyke. Hovedproblemet med sukker er tannhelse og det faktum at mat- eller drikkevarer som inneholder mye sukker vanligvis inneholder lite andre næringsstoffer. (Sukker gi såkalte tomme kalorier). Man dekker altså energibehovet, men kroppen får kanskje ikke nok av andre næringsstoffer. Ernæringsmyndighetene i Norden anbefaler at energiinntaket fra sukker ikke bør ligger høyere enn 10 energiprosent. Det betyr at maks 10% av kaloriene du tenger bør komme fra sukker. Utifra ditt energibehov hvis vi tar fysisk aktivitet og amming i betraktning, vil 10% bli ca 70gram sukker per dag. Sukkerinnholdet i sjokolade og kaker varierer selvsagt med porsjonsstørrelse og type, men for eksempel en 65g melkesjokolade har ca 30g sukker, mens 50gram sjokoladekake med glasur har ca 15g sukker. Til sammen: 45g, altså ikke over øvre anbefalte grense. Men hvis du teller med andre ting du spiser i løpet av dagen, kan det være at det blir for mye. Kanskje du kan begynne en nedtrapping der du velger enten en sjokolade eller et kakestykke i stedet for begge deler, deretter kutte ned til annen hver dag og til slutt bare i helgene eller ”til fest”? Men ”slutte med alt det søte” trenger du ikke. Det er lov til å kose seg innimellom! Det trenger du ikke ha dårlig samvittighet for eller være engstelig for helsen din. Det kan også hjelpe å forsøke å spise litt mer vanlig mat som for eksempel frukt, for å sikre at kroppen får dekket energibehovet til amming.

Når det gjelder sprø negler, har du rett i at negleforandringer kan være tegn på sykdom. Negler som sprekker, fliser og deler seg (”brittle nails”) kan sees ved hyper- eller hypothyreose (høyte- eller lavt stoffskifte), sinkmangel, jernmangel eller benskjørhet, men så vidt jeg vet ikke blodsykdom (hvis man ikke ser på jernmangel som en blodsykdom). I de fleste tilfellene er det gjerne andre symptomer enn negleforandringer som er mer fremtredende (tretthet, utmattelse, frossen). Jeg regner med at du har fått sjekket jernstatusen din under svangerskapet og fått jerntabletter ved behov. (Husk at du ikke bør ta jerntilskudd uten at du har fått påvist jernmangel.) Du er sikkert også klar over at kalsiumbehovet er høyere enn vanlig når man er gravid eller ammer. Det ligger på 900mg per dag. Gjennomsnittsinntaket i Norden ligger på 800-1000mg per dag, så så lenge du spiser meieriprodukter og/eller drikker kumelk eller beriket soya/rismelk, er det ikke noe problem. Hvis du tror du ikke får i deg nok kalsium, anbefaler jeg at du tar et kalsiumtilskudd. Husk at vitamin D hjelper absorpsjonen av kalsium. D vitamin får du fra fet fisk, margarin, beriket melk, sollys og tran eller andre kosttilskudd som Sanasol, Biovit eller et multivitamin/mineral. Sinkmangel er ikke vanlig i Norge og sink finnes blant annet i kjøtt, kylling, østers, kornprodukter og melkeprodukter. De fleste multivitaminer/mineraler inneholder også sink. Hvis du ikke gjør det allerede, kan du gjerne begynne med et generelt kosttilskudd for å sikre inntaket av både jern og sink. Kalsium er ikke i multivitaminer/mineraler, så det må du i tilfelle ta i tilegg. Ellers vet du sikkert at omega-3 fettsyrer anbefales alle, og er spesielt viktig nå som du ammer.

Håper dette svaret var litt betryggende. Lykke til videre!