Sosial angst

Spørsmål

Jeg får store skjelvinger i hodet og kroppen ved spesielle anledninger. Dette gjelder særlig sammen med ukjente mennesker. Plagene opptrer i stor grad ved f.eks. konferansetimer som forelder, når det snakkes om meg personlig, presentasjon for ukjente mennesker og spising/drikking sammen med andre (her får jeg store nykk i det jeg fører noe til munnen). Unngår å spise/drikke med andre da jeg er redd for at dette skal skje. Har nettopp tatt det store skrittet og begynnt med utdanning, og er redd plagene skal ødelegge for meg. Har en del fremføringer og jeg kan grue meg og rett og slett få helt angst i tiden før dette skal skje. Ønsker så inderlig å få gode råd.

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære deg

Den situasjonen som du beskriver passer godt med det vi kaller for sosial angst eller sosial fobi. Dette er noe som rammer en ganske stor del av befolkningen, faktisk viser undersøkelser at opp til 15 % av nordmenn lider av dette i større eller mindre grad. For en del av disse er symptomene så sterke at de blir helt isolert og ikke tør å ferdes ute blant folk i det hele tatt, andre igjen har mer moderate symptomer.

Personer med sosial angst vil grue seg svært for å komme opp i situasjoner der de må eksponere seg selv overfor andre, dette kan være alt fra å snakke i forsamlinger til det å spise foran andre for eksempel på restaurant.
Når man så allikevel kommer opp i slike situasjoner reagerer man med skjelvinger, rødme, og hjertebank, ofte medfølger også kvalme, oppkast, og diaré.

Det er klart at det å ha det slik er svært ødeleggende for livskvaliteten for dem som er rammet, mange kvier seg for å søke på jobber eller til å begynne med studer slik som i ditt tilfelle. Det er derfor gledelig at det de siste årene er kommet svært effektive behandlingsformer for slik angstlidelse. Behandlingen kan bestå av en eller to ting, kognitiv terapi og/eller medikamenter.

Kognitiv terapi:
Her lærer personen med sosial angst å reagere på andre måter en det de vanligvis gjør på situasjoner som frembringer angst. Man læres også opp i hvordan tankemønsteret bidrar til å forsterke angsten, og ofte kan man lære seg svært effektivt hvordan man kan endre dette tankemønsteret.
Slik terapi utføres av psykolog eller psykiater og har vist seg svært ofte å være veldig effektiv.

Medikamenter:
De aller fleste som lider av sosial angst har god effekt av de nyere antidepressive medisinene, dette er de såkalte SSRI-preparatene, bedre kjent som "lykkepillen".

Jeg vil anbefale deg at du snakker med fastlegen din om å bli henvist til en psykolog eller psykiater. Siden du skal begynne å studere nå så finnes der også en sjanse for at utdanningsstedet ditt har en psykologitjeneste for studenter.
Etter all sannsynlighet vil du ha svært god effekt av slik behandling som jeg har beskrevet over og du vil nok kunne leve et helt normalt liv (med sine oppturer og nedturer).

Håper dette har vært til hjelp!