Sosial angst

Spørsmål

Jeg har sosial angst.Dvs, jeg er i jobb,har samboer og barn.Jeg klarer meg ok i hverdagen.Utfordringene ligger i feks når det skal være noe sosialt i barnehage/jobb.Møter er vanskelige.Handle i butikk,sitte på buss/tog osv.Har slitt med dette i mange år uten å søke hjelp.Nå må jeg gjøre noe.For meg selv og fordi barna blir større(eldste 4)Jeg vil delta i deres sosiale liv uten denne frykten.Jeg skal også bytte jobb, til et større selskap med en mer dynamisk prosjekthverdag der det blir vanlig å møte nye mennesker. Spennende utfordringer som jeg vil ta,likevel må jeg nå ta tak i mitt problem.
Jeg har nevnt ifbm et besøk til min fastlege at jeg har sosial angst.Han er en eldre mann somm jeg finner det vanskelig å snakke med.Jeg føler jeg ikke blir tatt ordentlig seriøst, og ble bedt om å skrive ned tanker rundt mine problemer på et ark. Det trenger jeg ikke.Jeg er heller ingen typisk bekymret person,men har opplevd ved senere besøk ved sykdom at legen tror jeg bekymrer meg mye rundt min helse, noe jeg ikke gjør.
Jeg har hørt om kognitiv terapi, men tror ikke dette hjelper meg.Jeg plages ikke med lavt selvbilde og negative tanker.Jeg har ikke hatt en vanskelig barndom.
Jeg har forstått at medikamenter som kan brukes, ikke vil gi avhengighet eller gi noen alvorlige bieffekter.
Kan medikamentell behandling være noe for meg?
Hvordan gå til min fastlege og nå bedre frem?Kan jeg kreve å få prøve medikamentell behandling?
Jeg har lenge tankt at jeg aldri vil ta beroligende piller.Men ved akutte situasjoner på jobb/barnehage der jeg vet jeg må snakke med manges oppmerksomhet,føler jeg nå det hadde vært veldig gunstig å kunne tatt noe beroligende først.Er dette å anbefale?Hvordan fremmer jeg et slikt ønske hos min fastlege?Jeg føler jeg kommer med lua i handa og må be pent og håpe på et positivt svar.Likefult ser jeg for meg at jeg får et;"det går nok fint uten, bare ikke bekymre deg".
Håper på anbefalinger til behandlig, og hvordan legge frem saken til min fastlege.

Mann, 36 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Det er svært mange som plages med sosial angst. Det finnes ulike behandlingsmetoder. Førstelinjetjenesten med fastlege behandler dette i utstrakt grad. Psykiatere tilbyr også oppfølginger. Da du opplever fastlegen som vanskelig å kommunisere med på dette området ville jeg be han om Å henvise deg til psykiater. Dermed kan de vurdere beste behandling for deg. Av medikamentell behandling brukes såkalte ssri medisiner. De er ikke avhengighetsskapende. Dukan gjerne diskutere med fastlegen å prøve disse først. En har ikke som pasient noen krav eller rettigheter til å få bestemte medisiner, men jeg kan ikke forstå at legen din ikke vil skrive ut slike medisiner. Beroligende i form av sobril eller vival må tas med ytterst forsiktighet pga avhengighet. Det bør være en oppgave for Psykiater.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-