Sopp og cystenyrer

Spørsmål

Jeg har store systenyrer. Er også soppsanker. Plukker bare
kantareller og piggsopp. Spiser ellers sopp man får kjøpt.
Kan soppspising være en belastning for systnyrer?
Er soppen lettere for nyrene om den blir godt steikt før den spises?

Mann, 57 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Giftige sopper er giftige som regel fordi de gir nyresvikt. Ugiftige sopper påvirker ikke nyrene på denne måten (det er derfor de er ugiftige).

Du kan derfor trygt spise matsopp selv om du har cystenyrer.

Det er kanskje ikke alle som vet hva cystenyrer er?

En cyste er en væskefylt blære eller kul. Cystenyresykdom kan ha flere sykdommer, men er vanligvis en arvelig, dominant sykdom. Cystene vokser i størrelse og antall med tiden, og fortrenger vanlig nyrevev. En nyre kan i ekstreme tilfeller veie opp mot 10 kilo.

Har en av foreldrene dine en dominant form av cystenyrer er det 50% risiko for at du også kan få det. Har en av foreldrene dine en recessiv variant (ikke-dominante arveanlegg), har du 25% risiko for å få dette.

Cystenyresykdommen oppdages ikke sjelden først i voksen alder, kanskje tilfeldig på en ultralydundersøkelse, men noen har høyt blodtrykk, urinveisinfeksjon, nyrestein, smerter i flanken eller blod i urinen som debutsymptomer.

Dessverre vil ofte sykdommen føre til en økende nyresvikt, og pasienter med cystenyrer risikerer i mange tilfeller å måtte gå i dialyse eller transplantere en nyre.

En cyste i nyren er det imidlertid mange som har, og dette er noe helt annet enn cystenyrer. Det er svært mange som har enkelte cyster i nyren, som bare er en forandring som kommer med alderen. Disse utvikler seg ikke i nevneverdig grad, og gir som regel aldri symptomer.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-