"Soleksem"

Spørsmål

hei, jeg har vært svært plaget av soleksem, og det ser ut som om det blir større for hver sesong jeg utsettes for sol. Utslettet minner om store brannblemmer med veske, opp til 0,4 cm, og store knopper i huden.Da jeg var til legen med sykt barn i sommer trodde han jeg hadde elveblest, kan solen utløse det? og i såfall bare på brystet og magen? Jeg har nettopp kommet hjem fra sol i syden og der får jeg alltid antihistaminer (Polaramine) på apoteket. Dette hjelper helt utrolig og to dager etter er utslettet så og si borte. Hvorfor anbefales ikke dette her hjemme i Norge? Er det ugunstig å spise antihistaminer, det er jo en kraftig allergisk reaksjon på sollys. Får beskjed om å ikke oppholde meg i solen så lenge jeg spiser tablettene, hvorfor?

Kvinne, 31 år

Svar

"Soleksem" er ikke noen entydig medisinsk betegnelse, det dreier seg om forskjellige tilstander. Noen mennesker får utslett på lysutsatte områder når de bruker visse medikamenter, det kalles fototoksisitet. Det kan også sees ved visse plantesafter man kan få på huden (for eksempel "tromsøpalme"). Noen kaller det "soleksem" når de får herpesutbrudd i forbindelse med soling. Og så er det det vanligeste, som er elveblest (urticaria, av urtica=brennesle), som kan utløses av både varme, kulde og allergi. Det kan også rett og sett være solbrenthet, som hos personer med ømfintlig hudkan gi blemmer.

Det du har høres ikke ut som elveblest, da det gir lokale hevelser i huden, men ikke væskefylte blemmer. Antihistaminer hjelper veldig godt mot elveblest, så hvis du har effekt av det tyder det på at det likevel er elveblest du har. Jeg synes du skal prøve å ta et antihistamin når du soler deg, og se om det hjelper, selv om det da for så vidt er fare for fototoksisitet. Det er sikkert det legen din har tenkt på, men du gjør jo i tilfelle det bare én gang.

Mange vil anbefale solbeskyttede krem, men da skal du huske på at solkremer er den hyppigste årsaken til fotoallergiske reaksjoner. Spør du meg vil jeg si at det beste er å sole seg minst mulig om man har slike problemer. Det må da være mye annet som er mer spennende når man besøker et fremmed land.