Smerter under føttene

Spørsmål

Hei
Jeg begynte å slite med smerter i føttene da jeg var 20.Brukte i noen år høye hæler, men måtte slutte med det.Alltid brenennende smerte og kunne ikke gå langt.Siste årene jobbet jeg som baker og kokk.I 2011 MR påviste Mortons nevrinom i begge føttene.Skulle ha 4 operasjon, men hadde bare 1 da jeg ble enda verre.Fikk også artrose i knær og ødelagt meniskus i h.kne.Ble ufør dessverre for 1 år siden.Bruker ortopediske såler, men siste gang hjalp de ikke og ortoped sa ar jeg tar MR,fordi føttene er sansyligvis forandret.
MR 13.11.14 Fot venstre
Generelt vanlige signalforhold ved skjelettet.Antydet væskeøkning MPT-ledd 1.Ingen sikre arthrose eller artritt.Ingen tegn til Mortons nevrom ?????!!!!!!
Benmargsødem ses i distale laterale del av os cuneiforme mediale tilgrensende tarsometataarsalleddet,trolig i forbindelse medarthroseforandring her.
Lett breddeforøkning av plantar aponevrosen like caudalt for proksimale del av MT1 forenlig med fibromatosis.For øvrig intet patologisk påvist.
R:FUNN forenlig med lett/moderat arthrose i tarsometatarsalled 1.Tegn til fibromatosis i plantarfascien medialt under midtre del av fotsålen.
Fot høyre:
Ubetydelig væskeøkning MTP-ledd 1.Caput MT1 er lett uregelbunden med sparsomme
påleiringer på leddrandene lateralt og sansynlig lett redusert bruskhøyde.Ingen artritt tegn.Ingen feilsilling.Ikke påvist Mortons nevrom.???!!!Generelt vanlige signalforhold ved skjelletet.Intet å merke ved flexor-eller extensor senene.Lett breddeforøkning av plantar aponevrosen rett under proksimale del av MT1,trolig lettfibromatosis.Intet å merke ved senene medialt eller lateralt.
R: Tegn til incipient arthrose i MTP-ledd 1.Tegn til lette fibromatosis i plantarfascien.

Er kvinne på 55år,155cm,58 kg.Diagnose:Bipolar,Høytblodtrykk,Artrose.
Medisiner.Lithium,Cipralex,Diovan,Quetiapin,Rivotril,Paracet.
Kan Mortons nevrinom forsvine?
Jeg er så invalidisert av smerter, er redd at jeg havner i rullestol?
Spiser lavkarbo i 3,5.Kan føttene bli bedre?Hvilken behand

Svar

Hei!

Du skriver ikke hvor i føttene de brennende smertene har vært lokalisert. Mortons nevrinom gir som oftest denne type smerter mellom 3. og 4. tå (storetå er 1. tå, og lilletå er 5. tå), samt mellom 3. og 2. tå. Smertene sitter fortrinnsvis på undersiden av disse tærne, men kan også bre seg litt opp på vristen. Diagnosen Mortons metatarsalgi, kan i mange tilfeller skyldes et nevrinom i en følenerve til de tærne jeg skrev over. Et nevrinom er en kronisk forandring i nerven, som gir knutedannelse og irritasjon av nerven, slik at denne kan sende feilaktige signaler på inadekvate stimuli. Diagnosen er fremfor alt klinisk, og man er ikke avhengig av å påvise noen forandring på MR for å stille diagnosen, ei heller behandle den.

Derimot finnes det andre diagnoser som gir brennende smerter i større deler av fotbladet, som kalles for tarsal tunnel syndrom. Dette skyldes påvirkning av den store nerven som forsyner fotbladet med følenerver, og er lokalisert like bak den ankelknoken du kjenner på innsiden av ankelen. Årsakene til en slik tilstand kan i vel 70 % av tilfellene påvises, feks et benet fremspring som ligger an mot nerven, utposninger fra tilgrensende ledd... Disse plagene kan være relativt invalidiserende, og vil i en del tilfeller bli opererert, hvor man fjerner utløsende årsak. Evt kan man forsøke å behandle denne irritasjonen i nerven, med medisiner som stabiliserer nerven, feks Lyrica eller Neurontin. Fastlegen vil kunne igangsette dette, og trappe opp og etterhvert hjelpe til med nedtrapping. Først av alt bør diagnosen stilles, men effekten av denne medisinen kan i mange tilfeller styrke den aktuelle diagnosens sikkerhet.

MR mener også å påvise forandringer i plantafascien din. Dette er en for de fleste selvbegrensende irritasjon i bindevevshinnen i lengdebuen i føttene. Symptomene pleier vanligvis å klinge av ila 2-3 år, og kan fremskyndes gjennom korrekt utførte strekkeøvelser og massasje. I mange tilfeller er det mange som feilaktig får denne diagnosen, mens hovedproblemet er et tarsal tunnel syndrom.

Jeg håper du har fått noe å jobbe videre med.

Lykke til!