Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter på siden av halsen

Spørsmål

Hei,

Jeg våknet opp her for 5 dager siden, og hadde plutselig smerter på høyre side av halsen. Jeg har ikke hatt noen forkjølelse, eller "vanlig" vondt i halsen. Tror heller ikke at jeg har hatt noen infeksjon i kroppen, ihvertfall ikke som jeg har merket. (ingen feber eller ubehag). Har heller ikke feber nå. Smertene er der ved berøring, svelging og ved fysisk anstrengelse, når pulsen øker, kjenner jeg smertene i takt med pulsen. Når jeg trykker der det er vondt kjenner jeg pulsen ganske godt.
Jeg har også hatt litt betent tannkjøtt rundt en visdomstann som nesten er helt ute. Dette er på venstre side, andre siden av der jeg har vondt i halsen.
Kan dette være tegn til kreft? Isåfall hvilken typer? Hvis ikke, kan det være en betent lymfeknute? Kan det gi slike smerter og hvor lenge kan det vare?

Er det noe jeg kan prøve å gjøre selv? Antibiotika eller andre medisiner som kan hjelpe? Anbefaler du noen smertestillende til å dempe smertene? Jeg har ikke mulighet å komme meg til en lege med det første grunnet jobbsituasjon, men har tilgang på noen medisiner (Antibiotika, paracet, ibux, pencilin).

Svar

Hei.

Du spør om dette kan være kreft, eller om det kan være en betent lymfeknute.

Det er selvfølgelig umulig å si noe som helst konkret eller sikkert uten å undersøke deg, men det er helt ualminnelig lite sannsynlig at dette handler om kreft, som neppe vil debutere slik som dette.
En hoven lymfeknute er derimot meget mulig, og det er den mest sannsynlige forklaringen her. Lymfeknuter vil hovne pga infeksjon, inklusiv uskyldige infeksjoner f.eks. i øvre luftveier. De skal ikke behandles i seg selv, og går vekk litt etter litt.

Det som imidlertid gjør meg mer usikker, og som får meg til å anbefale deg en snarlig legeundersøkelse, er dette med at du kjenner smertene øke ved pulsøkning, og at du kjenner smertene i takt med pulsen, og at du kjenner pulsen når du trykker på det vonde stedet.
Den mest sannsynlige forklaringen på dette er at det handler om en lymfeknute som ligger like over halspulsåren, men aldeles teoretisk kan man vel ikke se bort fra sykdom i halspulsåren, f.eks. en akutt oppstått utposning på halspulsåren, noe som er en særdeles alvorlig situasjon.

Dette er selvfølgelig veldig sjeldne ting, men jeg kan ikke la være å anbefale deg en snarest mulig legesjekk pga dette, og fordi jeg ikke kan utelukke noe som helst for deg uten å undersøke deg. Farlige ting bør man få utelukket, selv uansett hvor lite sannsynlige de er.

Du spør om du bør ta noen medisiner mot dette. Det kan jeg ikke anbefale, siden diagnosen er usikker og man må ha stilt en diagnose først for å kunne si noe som helst om evt behandling. Det er selvfølgelig ikke noe i veien i seg selv for å ta en paracet mot smerter.

Lykke til.