Smerter i tommel og underarm

Spørsmål

For 17 mnd siden, da barnet mitt var 6 mnd, fikk jeg vondt i begge tomlene. Diagnosen ble Quervain's, og det ble gjort UL-guidet kortisoninj i seneskjeden bilat. Det hjalp ingenting. Jeg kjøpte tommelortoser på apoteket som jeg brukte konstant, og fikk hjelp på dagtid slik at tomlene fikk max avlastning-det hjalp. Jeg hørte at prolaktin kan medvirke til tilstanden, men fastlegen sa det ikke var bevist - og ingen grunn til ammeslutt? Vi ammer fortsatt 1 x dgl (det har vært en kamp å kutte ned). Fram til jul opplevde jeg en gradvis bedring, men i jula ble de drastisk verre igjen. Denne gangen hadde smertene flyttet seg over til området for EPL-senen, og håndleddene (særlig høyre) ble så stive og vonde at jeg ikke klarte å vinke en gang. Max ekstensjon av håndleddet ble også kraftig redusert. Fysio mente å kjenne noe krepitasjon der EPL-senen går over håndleddet. I tillegg verker det oppover i underarmen, på tommelsiden. I april ble det besluttet kirurgi for Quervains - de mente mine "nye" plager var sekundære. Nå er det tre mnd siden op. av venstre hånd. Og 2 mnd til jeg skal tilbake til min jobb som veterinær,med mye finmotorisk aktivitet. Den opererte hånda funker bedre nå til f.eks å holde et vannglass, men det har blitt kjempevondt å bøye tommelen inn i håndflaten. Det umuliggjør en del arbeidsoppgaver. Ulnar deviasjon har jeg fått beskjed om å holde meg unna på den opererte hånda,med det resultat at den er stiv i den retningen. Finkelstein gjør fortsatt vondt. Høyre har blitt bedre siden jul, og jeg klarer meg i det daglige. Men neppe på jobb. MR av høyre tommel/håndledd uten funn.Kan ammeslutt fikse siste rest på høyre? Kan jeg ha interseksjonssyndrom el Wartenburgs syndrom etc i tillegg,og hva bør man da se etter? Eller tror du operasjon er løsningen på høyre? Hvorfor gjør det vondt å bøye venstre tommel inn i håndflaten etter operasjon venstre,vil det bedres med tiden? Anbefalt opptreningsprogram etter en slik op? Fikk ingenting sist.

Svar

Hei!

Ut fra en arbeidshypotese om at dette kan være DeQuervains tenosynovitt, synes behandlingen så langt å være fornuftig. Du har forsøkt ortoser, steroidinjeksjoner, og til slutt kirurgi på venstre side. Likevel er du ikke blitt bedre, mens den uopererte høyre siden er spontant blitt bedre. Tilstanden har vist øket forekomst hos kvinner som har født, og således kan det jo tenkes at det kan være assosiert med hormonstatus i denne fasen. Jeg finner dog ikke noe tungt om dette i litteratursøk.

I tillegg har tilstanden endret seg noe, og beskrives ikke lenger som klassisk DeQuervain. Jeg vil i disse tilfeller alltid anbefale at man får sjekket at det ikke foreligger noen form for systemisk inflammasjon i ledd eller seneskjeder. Reumatolger er riktig adresse for å få dette vurdert. I tillegg nevner du selv også to mulige tilstander som kan minne om DeQuervain, og Wartenbergs sykdom kan i en del tilfeller forekomme samtidig med DeQuervain. Mens DeQuervain er en tilstand hvor to av senene til tommelen kommer i beknip i senekulissen sin, er Wartenberg en tilstand, hvor en følenerve til tommelsiden av underarmen og hånden kommer i beknip mellom musklene på underarmen. At du nå har smerter ved å bøye tommelen inn mot håndflaten kan jeg dessverre ikke si så mye om, da du ikke beskriver hvor smerten oppstår. Får du vondt i underarmen, kan det tyde på drag i nerven som er i beknip, men dette må tolkes i lys av en generell undersøkelse.

Interseksjonssyndrom vil vanligvis kunne finnes på MR-avbildning, men jeg vet ikke om MR-bildet er tatt tilstrekkelig langt opp på underarmen.

Jeg ville helt klart ha forfulgt de differensialdiagnostiske tilstander som du selv trekker frem. Ut fra det du beskriver, kan det utmerket godt vurderes. Du synes å ha blitt fulgt på en god avdeling, så jeg er sikker på at de kan vurdere disse tilstandene.