Smerter i skulderen

Spørsmål

Er der annen behandling enn operasjon som kan ha effekt for meg? Håper å unngå det. Evt. hvilken type? Jeg har hørt nevnt 'slynge' som et alternativ - hva er det? Er dette en ren ortopedisk utfordring, nevroligisk eller annet? Samme hvordan jeg holder skuldren/kroppen så hviler ikke armen - trenger tips om å få til avslapning i armen. Vanligvis er jeg en aktiv og normalt avslappet person.

Relevante sykdommer/medisiner: Problemstilling: smerter høyre skulder/arm. Enhver bevegelse fører til at jeg i løpet av minutter/en time får jevn, utmattende smerte i armen og ned i fingrene. Varierer om smertene kommer på inn-eller utsiden av fingrene. Forsøker å hvile armen, men der fortsetter med aktivitet inne i armen. Dette fører til at om jeg ikke skal ha smerter må jeg sitte helt avslappet (passiv) hele tiden. Også bruk av kniv/gaffel utløser disse "utmattende" smertene og andre vanlige gjøremål såvel. Å spasere tur utløser også smerter, vanskelig å gå uten å bruker skuldrene noe.

Undersøkelser: Rtg. viser moderat forkalkning, MR viser OK nakke men betennelse i skulderen. Albuerefleksen i høyre arm er sterkt nedsatt. Cortisonbehandling uten effekt. Celebrakur x 2 uten effekt. Ingen smertestillende har hatt effekt. Vioxx uten effekt.
Tilstanden oppleves som en nerve som stimuleres hele tiden, dette kom trolig etter behandling hos fysioterapeut der han fysisk manipulerte skylderen min kraftig. Etter dette har tilstanden forverret seg. Ultralyd i skulderleddet medførte smerter i flere dager etterpå og ble anbefalt avbrutt av legen. U.s. av ortoped (satt cortison) - mente at man minst skulle hatt disse smertene i 6 mndr. før evt. opr. Smertene avtar eller er fraværende når jeg våkner etter søvn.

Har nå hatt denne tilstanden i 5 måneder er til vanlig i fullt arbeid i helsesektoren. Passivitet over så lang tid virker selvfølgelig inn på humøret og almenntilstanden generelt.

Er henvist spesialist for skuldre (fys.med.) mange måneders ventetid.

Kvinne, 53 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg tror nok at en fysikalsk medisiner er riktig adresse for deg, selv om du sier at det er flere måneders ventetid. Kanskje du kan be fastlegen din om å henvise deg til et annet sykehus hvor det er kortere ventetid, i Norge er det jo fritt sykehusvalg.

For å operere en skulder må det være en klar problemstilling, og betennelse i skulderen i seg selv er ikke en operasjonsgrunn. Hvis betennelsen skyldes trange forhold for sener eller nerver, kan en ortoped meisle bort benete fremspring og påleiringer slik at plassforholdene blir bedre. Er det sener eller leddstrukturer som er løsnet kan disse også i en del tilfeller opereres, men iflg MR-undersøkelsen du har tatt er det jo ikke det som er problemet.

En tilstand som heter frossen skulder kan likne litt på det du beskriver og da er ikke operasjon aktuelt, og man blir ikke bestandig bedre av verken kortison eller betennelsesdempende midler. Imidlertid vil denne tilstanden gå over av seg selv selv om det kan gå opp til ett år. En frossen skulder skal ikke belastes på samme måte som andre skulderplager - da kan det bli verre. Derfor er det viktig å få stilt en nøyaktig diagnose før trening og øvelser kan settes i gang.

Fysioterapeut og/eller fysikalsk medisiner kan tilpasse et opplegg for skulderen din som gir avlastning og rolig opptrening. En slik metode kan være slyngebehandling.

Den beste opptreningsmetoden ved kroniske senebetennelser i skuldre kalles slyngebehandling. Metoden, som ble utviklet ved fysikalsk medisinsk avdeling på Ullevål sykehus for nærmere 20 år siden, har vist seg meget effektiv. Den vesentlige forskjellen fra tradisjonell fysikalsk behandling består i at det ved slyngebehandling først og fremst er senene som blir trent opp. Større styrke og bedre sirkulasjon er målet. Først når senene er blitt sterke, begynner behandlingen av musklene.
Erfaringer har vist at tradisjonell fysikalsk behandling bare gir kortvarig bedring, og at pasientene ofte reagerer med irritasjon og smerte.
Slyngemetoden går i korthet ut på:
- mange gjentatte bevegelser med gradvis økende belastning for å bedre ernæring og styrke i senevevet
- innøving av riktig bevegelsesmønster
- bearbeiding av muskulatur
- skulderskole med informasjon og instruksjon for å hindre tilbakefall.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn