Smerter i ryggen - men ingen er interessert

Spørsmål

Min kone har hatt,og har sstore plager siden juni 2002,sykmeldt i lange perioder,også nå.Meget kraftige smerter i sete/lår,så kraftige at hun ofte må stå oppreist for å spise,nesten håpløst å sitte normalt,greier ikke lenger å strekke ut foten under vanlig gange,fotsålen greier hun ikke å bruke normalt,også ofte så svimmel at hun må legge seg.Legen tror på issias,sykehuset ser ikke så mye på røntgenbildene,kirpraktor som hun har prøvd mener opersjon muligens er eneste utveg.Jeg,hennes mann ser daglig hvordan hun er,mener hun må til mer spesialiserte sykehus.Syns IKKE legene/sykehuset bryr seg all værden siden de ikke er så sikre selv.Hvordan vinne frem i systemet,og få henne innlagt til en skikkelig undersøkelse.

Sykdommer: legen hennes "tror" det er issias
Medisiner: smertestillende

Kvinne, 50 år

Svar

Hei!

Jeg er helt enig med deg i at hun bør utredes mer. Vanlige røntgenbilder er uten relevans i en slik sammenheng. Det må gjøres en MR av ryggen hennes for å avklare om hun har en isjias, dvs om det er en nerverot som ligger i klem på grunn av en skiveutglidning i ryggen. Dette vises ikke på vanlige bilder.

En kiropraktor kan ikke avgjøre om det skal foretas operasjon uten at det foreligger MR-bilder som viser hva problemet er, det er umulig å operere uten at det først er stilt en diagnose.

Din kone må utredes av nevrolog eller ortoped, eventuelt en spesialist i revmatiske sykdommer, en revmatolog.

Det er hennes fastlege som skal koordinere alt dette, og når plagene har vart så lenge må det komme til en avklaring. Om man ikke kan finne årsaken så kan man likevel utelukke enkelte diagnoser som kan behandles.

Dette får dere bare stå hardt på og be om en second opinion hos en annen fastlege hvis dere ikke vinner frem.