Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i og rundt halebeinet

Spørsmål

Hei.
Jeg har i lang tid hatt vondt på høyre side av halebeinet. Det er minst ett år jeg har hatt smerter, om ikke mer. Jeg har en gutt på 1 år og 5 mnd. Det kan godt være jeg fikk disse smertene allerede like etter han ble født. For meg går tiden litt "i ett" med to små barn så det er vanskelig å følge med.

Jeg fikk tatt røntgen nylig, og på bildene kunne de se en betennelsestilstand i iliosacralleddet(tror jeg det het). Legen min sendte inn en blodprøve for å sjekke om jeg har et gen som kan henge sammen med Bechtrevs. Hva mer burde legen min gjøre? Jeg føler hun er litt "slapp" og har bestandig så dårlig tid. Jeg er så utrolig lei av å gå å ha smerter... Sitter på skeiva og kan også merke smerter når jeg ligger. Får liksom aldri slappe helt av.

Kan betennelsestilstanden være et symptom på noe mer farlig, som for eksempel kreft? Eller ville dette syntes på røntgen? Jeg er mye mer redd for helsen min etter jeg ble mor. Barna mine trenger meg så veldig. Smertene i bekkenet har forresten spredd seg litt. Merker det i høyre hofte når jeg går. Kan i blant ha ubehag nedover høyrebeinet også. Kan betennelsen spre seg?

Jeg hadde lite bekkenplager under siste svangerskap. I mitt første svangerskap i 2010 fikk jeg bekkenplager(bekkenløsning) allerede i uke 8. Kan betennelsen ha oppstått pga at jeg hadde en rask fødsel nå sist? Hele "moroa" var over på litt over 1,5 time.

Tusen takk for tilbakemelding. Vet ikke helt hvilken av dere jeg burde velge til å svare, men jeg stoler på jeg får svar fra den som kan svare best mulig.

Svar

Hei!

Selv om jeg heller ikke er helt sikker på hvem som vil være best i stand til å hjelpe deg, skal jeg forsøke ut fra mitt ståsted i skolemedisinen.

Med din historie, er det da først og fremst et par ting jeg ville fått sjekket opp i, og vi får ta dem i tur og orden…

Det første er coccygodyni, eller halebeinssmerter. Dette er smerter som kan oppleves intraktable for dem som plages, og lokaliseres ofte i det området du beskriver. Mest fremtredende er at smertene gir smerter ved direkte trykk mot halebeinet, spesielt når man sitter. At smertene nå har begynt å forplante seg litt, er ikke uvanlig for ulike former for smertetilstander, som sekundært kan få muskelsmerter og muskelknuter i den tilgrensende muskulatur. Typisk for kroniske halebeinssmerter er at de utløses av et traume, og raske og traumatiske fødsler kan være akkurat dette. For å komme nærmere diagnosen, bør fastlegen undersøke halebeinet nøye, og eventuelt også bestille røntgenbilde av halebeinet. Skulle diagnosen være sannsynlig, forsøker man initialt å behandle med avlastende puter i en tid, deretter steroidinjeksjoner, og til slutt fjerning av halebeinet for dem som ikke blir kvitt plagene.

For det andre vil det kunne være greit å utelukke at det skulle foreligge noe nerve i beknip. Spesielt ut fra hvordan du beskriver at symptomene etter hvert har utviklet seg. Dette er en relativt grei diagnose å stille for fastlegen. Det kan gjerne også bli behov for å supplere med et MR-bilde av ryggen. Plager av så lang varighet som det du beskriver, skulle hvis denne diagnosen foreligger, tilsi at du blir vurdert for operativ behandling.

Plager fra hofteleddet. Mindre sannsynlig pga din lave alder, men i økende grad en aktuell problemstilling også i denne pasientgruppen da stadig flere subtile forandringer avdekkes som kan gi plager. I første omgang bør nok dette vurderes hos en ortopedisk kirurg som befatter seg med såkalt femoroacetabulær impingement.

I tillegg finnes det en rekke ulike irritasjonstilstander i sener, muskelfester, slimposer og nerver, og samtlige kan til en viss grad mistenkes, men min erfaring er at det ofte er vanskelig å stille en eksakt diagnose vedrørende disse strukturene , og behandlingen blir ofte veldig upresis.

I tillegg bør man huske på tilstander og diagnoser som håndteres av andre spesialister og behandlere, jeg tenker i første omgang på reumatolog og fysikalsk medisiner. Betennelse i IS-leddet, som riktignok er ett symptom på Bechterews sykdom, bør ikke utelukkes bare på fraværet av et positivt blodprøvesvar.

Kreft ser jeg på som svært lite sannsynlig. Selv om det på ingen måte er en tilstand man kan utelukke på konvensjonelle røntgenbilder, er det en diagnose som jeg ville hatt nederst på listen over mulige diagnoser.

Betennelse sprer seg vanligvis ikke, så fremt den er steril, og ikke skyldes bakterier. En bakterielt betinget betennelse, altså en infeksjon, respekterer ikke i samme grad de ulike anatomiske begrensninger. En autoimmunt betinget betennelse (kroppens immunsystem angriper eget vev), som Bechterews sykdom er et eksempel på, vil kunne ramme ulike områder, og hver sykdom har sin karakteristiske profil. Nevnte sykdom vil for eksempel ofte ramme IS-leddene (forbinder ryggen og bekkenringen) og leddbåndene som forbinder virvellegemene i ryggen.

Jeg skjønner at du plages mye, men jeg ville ikke vært bekymret. Jeg håper du har fått litt informasjon som du og fastlegen kan bruke videre.

Lykke til!