image: Smerter i lungene

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i lungene

Spørsmål

Jeg kjenner smerter i lungene, på ryggen. Mest på høyre side når jeg puster inn og ut, dette har nå vart i nesten en uke. Hva kan dette være? Er det fare for lungekreft? har røyket i cirka 14 år, men sluttet for 1 måned siden.

Mann, 28 år

Svar

Hei.

Opplysningene du kommer med er litt sparsomme til å kunne gi et spesifikt svar på hva smertene dine kan skyldes. For eksempel er det nyttig å vite om du har andre symptomer fra lungene som tung pust, hoste, oppspytt, feber, nøyaktig hvor smertene sitter, hvordan smertene er, hvordan de begynte osv. Svaret til deg blir derfor veldig generelt, men jeg håper det kan hjelpe deg litt på vei allikevel.

Hvis du har hatt et slag eller fall mot rygg/bryst den senere tid, kan du ha pådratt deg et ribbeinsbrudd/-brist eller en muskelskade som kan gi smerter i brystveggen som øker ved pusting. Hard trening kan også føre til små brister i muskulaturen, som kan gi smerter ved pustebevegelser.

Lungebetennelse er en vanlig årsak til brystsmerter ved inn- og utpust, og skyldes infeksjon med bakterier eller virus i lungevevet. Typiske symptomer på denne tilstanden – i tillegg til brystsmerter, er feber, nedsatt allmenntilstand, tung pust og hoste. Hvis lungebetennelsen skyldes bakterier er det nødvendig med antibiotikabehandling.

Blodpropp i lungene (lungeemboli) oppstår gjerne akutt, og gir typisk symptomer som brystsmerter ved pusting, plutselig innsettende hoste og tung pust. Plagene varierer avhengig av plasseringen og størrelsen på blodproppen. Små propper trenger ikke gi symptomer i det hele tatt, eller de kan arte seg som sting, hoste eller moderat tungpust. Større propper gir kraftigere tungpust eller åndenød, hoste (evt. med blodig oppspytt) og brystsmerter. Ved mistanke om blodpropp i lungene er det nødvendig med sykehusinnleggelse.

Plutselig sammenklapping av en lunge (spontanpneumothorax) er en tilstand som kan gi pusteavhengige smerter, og som hyppigst forekommer hos unge og høye, slanke menn. Det som skjer er at det kommer luft utenpå lungen, innenfor brystveggen. Luften som ligger utenpå lungen presser mot lungen slik at den helt eller delvis klapper sammen. Typiske symptomer er plutselige brystsmerter på en side, med påfølgende tung pust. Røyking er en risikofaktor for denne tilstanden. Diagnosen stilles ved vanlig legeundersøkelse og bekreftes ved røntgen av lungene.

Du spør også om det kan være fare for lungekreft. Man vet at lungekreft har sterk sammenheng med røyking, og storrøyking over lang tid gir kraftig økt risiko for denne sykdommen. Symptomene ved lungekreft varierer, men det er vanlig med langvarig hoste, blodig oppspytt, heshet, vekttap, tung pust, brystsmerter og/eller hyppige lungebetennelser. Røykeslutt reduserer i betydelig grad risikoen for utvikling av lungekreft, og det er flott at du har klart å slutte!

Hvis smertene dine sitter i nedre del eller i underkant av lungene kan de også skyldes tilstander i andre organer i magen, for eksempel nyrer og bukspyttkjertel.

Som du skjønner er det umulig å stille noen diagnose på plagene dine uten å vite litt mer. Skulle du få feber, tung pust, forverring av brystsmertene, eller hvis smertene ikke gir seg i løpet av noen dager, er det lurt å få en undersøkelse hos legen din. Legen vil blant annet lytte på lunge og hjerte, lete etter trykkømme punkter i muskulaturen der du har vondt, og kanskje vil han gjøre en pusteprøve (spirometri) og/eller henvise deg til en røntgen av lungene.

Håper dette var til hjelp. God bedring!

Illustrasjon øverst: diluck / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-