Smerter i legg

Spørsmål

Fikk en strekk i foten (leggen ,høyre fot) den 23 april og var på legevakten den 25 april og han sa jeg hadde slitt en sene.Etter en uke følte jeg meg bedre men etterhvert har smertene kommet tilbake ved jevne mellomrom og nå er det ganske ille.Hva kan dette skyldes og må jeg kontakte lege igjen ?

Kvinne, 49 år

Svar

Hei!

Dessverre er dette spørsmålet svært vanskelig å svare på uten å vite mer om hvordan skaden skjedde og hva man fant når man undersøkte deg. Hvis jeg forstår deg riktig så sitter smertene i leggen, antagelig gjelder det da baksiden av leggen.
I dette området har vi en del store muskler som ender ut i det vi kjenner som Achillessenen. Det at denne senen ryker er ikke så veldig uvanlig, men det har nok ikke skjedd med deg, en slik skade er lett å diagnosere. Du kan imidlertid ha fått revet av noen av senefibrene eller muskelfibrene, i såfall er symptomene mer beskjedne.
Et annet alternativ er at du har fått skade på noen av leddbåndene rundt ankelen, dette er vanlig ved overtråkk og det er først og fremst på utsiden av ankelen disse skadene kommer. Disse skadene behandles med opptrening selv om hele leddbåndet er revet av, det er kun ved svært langvarige plager (over 6 måneder) at man vurderer opperasjon.

Du kan selvfølgelig ha fått et såkalt tretthetsbrudd/sprekk i et av leggbeina, men dette er svært sjelden, så det er nok lite sannsynlig. Dette skjer først og fremst hos aktive idrettsutøvere og da spesielt langdistanseløpere.

Jeg beklager at dette ble et ganske generelt og lite spesifikt svar, men man trenger flere opplysninger for å finne ut av slike skader. Mest sannsynlig dreier det seg her om en muskel, sene, eller leddbåndskade og disse tilheles som oftest av seg selv, men de kan, som du merker, være svært smertefulle i lang tid.

Hvis du føler at plagene svært betydelige og ønsker mer utredning kan du gå til din fastlege og diskutere dette han. Fastlegen din kan henvise deg til ortoped, dette er leger som er spesialister på muskel- og skjelettsystemet vårt. Ellers kan fysioterapi være til god nytte ved slike skader.

Håper dette var til hjelp!