Smerter i ledd

Spørsmål

Smerte i v.stortå grunnledd og smerte i v.tommel-ledd
Siste året tiltagende smerter i stortå-grunnledd bare v. som har utviklet seg til et problem. Smerten øker ved belastning/utover dagen. Har et yrke hvor jeg går mye. Har meget gode sko med demping. Ved enden av dagen er jeg ofte halt/klarer ikke gå normalt. Ingen hevelse, ingen rødme, bare smerter ved belastning. Skal jeg tolke det som overbelastning? Hvorfor har jeg da også fått vondt i v.tommel, også grunnledd. Oppfatter ikke tommel som problem, men undrer meg over smertene som blir mer og mer konstant. Har nedsatt kraft i tommel, ikke smerte avhengig. Heller ikke her rødme/hevelse. Her kan det umulig være snakk om overbelastning! Har i 10-15 år vært plaget med smerter i veikryggen/over setet som merkes med vanskelig å finne god liggestilling og sittestilling. Å stå og gå, ingen problem helt til nå, en irriterende smerte i v.tå. Har ellers måttet ha demping både på sko hjemme og jobb pga smerter i hofter/knær som klart oppstår hvis fottøyet ikke er godt. Dette faktum har ekstistert like lenge som ryggsmerter. Er mest opptatt av hva det kan være, evt begynnende symptom på, og ikke minst hva kan jeg selv gjøre for at symptomene skal bli mindre og ikke verre?? Har aldri hatt fravær i jobb pga ryggen eller de andre nevnte symptomer. (Har fått påvist endometriose i 1993, men er nå kommet i overgangsalderen og er ikke blitt noe bedre. Har selv trodd smertene i rygg/setet kom fra dette). Hilsen undrende og en som ønsker å gjøre noe selv for å holde meg i jobb i minst 20 år til!

Kvinne, 45 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er mange mulige årsaker til at man har smerter i ledd, men i din aldersgruppe seiler nok slitasje opp som en av de mest aktuelle diagnosene. Det er ikke nødvendigvis slik at man skal ha hatt en svær belastning på leddene for at det skal oppstå slitasjegikt bestandig. Et tidligere traume, feilstilling eller en arvelig disposisjon kan også spille inn.

Når du har symptomer fra flere forskjellige ledd samt i ryggen må en vurdere om det kan dreie seg om en system-lidelse, feks revmatisk sykdom av ett eller annet slag eller en bindevevssykdom som slår ut i leddsmerter. Alternativt kan det dreie seg om forskjellige tilstander i de forskjellige leddene.

For å komme videre med dette må du undersøkes med røntgen av de aktuelle leddene og kanskje MR av ryggen. På denne måten kan en få avklart om det er mekaniske forhold eller slitasjeforandringer som gir plagene. Hvis det ikke er det, og/eller det er funn som tyder på betennelse/revmatisme, bør du undersøkes videre med revmatismeblodprøver og vurdering hos revmatolog.

Inkludert i blodprøvene bør også være urinsyre, i tilfelle du lider av urinsyregikt, men i en del tilfeller er likevel urinsyrenivået normalt. Da må sykehistorien og typiske funn bekrefte en slik diagnose, men når du ikke har synlige forandringer i huden tror jeg urinsyregikt er mindre sannsynlig.

Altså: Mest sannsynlig tror jeg på slitasje/belastning, men dette må uansett undersøkes videre med røntgen.

Slitasjesmerter behandles primært med betennelsesdempende medikamenter.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-