Smerter i kne og mulig eldre skade av bakre korsbånd

Spørsmål

Jeg er en dame på 46 år, normal vektig. Jeg har hatt smerter i mitt høyre kne siden tenårene. Jeg falt på sykkel flere ganger i denne alderen, uten at jeg oppsøkte lege, men jeg vet ikke om det er årsaken til smertene. Kneet sviktet da etter få minutter med jogging, og jeg har ikke jogget siden. Jeg har vært til gjentatte undersøkelser fra jeg var 20 år, uten at jeg har fått et godt svar på smertene. Jeg fikk bl.a beskjed om å ikke sykle, da det førte til hevelse/væske i kneet. For fire år siden ble det konstatert mangel på brusk under kneskjellet, etter ytre undersøkelse utført av kirurg, samt ultralyd-undersøkelse og røntgen. Han mente at dette var årsaken til smertene, og at brusken kan ha forsvunnet i tenårene (pga hormoner?). Kneet kan imidlertid bøyes lengre bakover feil vei enn venstre kne, og dette gjør veldig vondt. Det skjer ofte (ukentlig) ved uhell, eller noen kommer borti foten. Det oppleves som om kneet ikke har motstand mot å bøyes feil vei.
Jeg har hatt smerter i kneet konstant i 1 1/2 år nå, og det forstyrrer nattesøvnen. Det er også hovent (væske) på innsiden av kneet, noe som har vedvart i mange år.
Jeg går daglige turer, men får smerter i nedoverbakker. Jeg har fått beskjed av lege at jeg må unngå nedoverbakke. Jeg gjør øvelser for å styrke musklene rundt kneet, uten at det ser ut til å bedre situasjonen.
Jeg lurer på om det er aktuelt å foreta en kikkhullsundersøkelse for å finne ut om det er flere grunner til smertene enn mangel på brusk, og om det er noe mer som kan gjøres for å bedre situasjonen.

Svar

Hei!

Smertene dine er det ikke så lett å si hva skyldes, men utslitt brusk mellom kneskål og lårbein er ikke uvanlig at kan gi smerter i kneleddet. Smerter fra denne delen av kneet oppleves ofte fortil, og forverres når strekkeapparatet belastes, så som gange nedover trapp og bakke.

At kneleddet ditt kan overstrekkes, og ikke det samme gjenfinnes på frisk side, kan indikere at det kan foreligge en skade av bakre korsbånd. Dette vil man kunne mistenke ved å undersøke kneet, og mistanken kan styrkes eller bekreftes ved å MR-avbilde kneet.

På generelt grunnlag ville jeg sterkt anbefalt at du ble vurdert på nytt av en ortoped, da du ikke synes å ha blitt bedre i ditt kne av konservativ behandling. Dette kan ende med en kikhullsoperasjon, eventuelt andre tiltak basert på hva man tror er årsaken til de fleste plagene dine.

Lykke til!