Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i kne og ankel

Spørsmål

Jeg plages med smerter i knehasene på høyre fot, vært slik ca, en uke. Samtidig er det vondt i ankel og kneet på samme fot. Er så vondt at jeg ikke kan gå ned i knestående. Jeg har vært en ivrig turgåer, men det er nå utelukket. I ankelen tror jeg det er overbelastning, har gått mye tur. Kneet virker ustabilt, får jeg en liten vridning, gjør det vondt. Men knehasene er verst, det er ikke bra. Prøver med Voltaren men har ikke hjulpet til nå. Det verste er at jeg ikke får trent, og vekten øker. Hva kan være galt med knehasene , og hvor lenge må jeg ta det med ro? Er ikke vondt når jeg klemmer på de, men smertene er der. Hva kan dette være for noe? Vil gjerne komme i gang med treningen igjen. Må jeg bare holde meg i ro? Aldri vært plaget med dette før. Kan det være leddbåndskade på ankel? Hadde jeg greid å gå på foten da? Er det noe som hjelper? mvh

Svar

Hei.

Mulighetene er mange, og det går ikke an å si noe sikkert eller konkret om dette kun ut fra symptomene dine. For å stille en diagnose på dette, hvilket du er ute etter, må du legeundersøkes og evt ta røntgen- og/eller MR-bilder av kneet.

Blant mulige diagnoser så kan følgende nevnes:
Artrose / slitasjegikt
meniskskader
leddbåndskader
Bakers cyste
muskulære årsaker / senebetennelser m.v.
Betennelser i slimposer
Revmatisk sykdom

Jeg synes du skal ta deg en tur til legen for å finne ut av dette, slik at du kan få iverksatt korrekt behandling.

Du spør om hvor lenge du må ta det mer ro.
En generell regel for dette er følgende: Du kan gjøre hva du vil, så mye du vil, såfremt det ikke gjør vondt. Gjør det vondt, la det være. Følger du denne regelen, blir det alltid riktig og det beste for kneet. Jeg kan naturlig nok ikke angi et tall på x antall uker e.l., siden jeg ikke har mulighet til å finne ut hva diagnosen er uten å undersøke deg.

Valg av aktiviteter er også helt avgjørende: Dersom det gjør vondt å gå, kan du prøve sykling eller svømming. Det gir en helt annen belastning. Trening av overkropp, f.eks. i treningsstudio er også mulig. Roing i apparater er bra, og belaster ikke kneet. Du må ihvertfall ikke la disse smertene stoppe deg i å være fysisk aktiv, for der er jo et nærmest ubegrenset antall fysiske aktiviteter å velge mellom, og du må da finne noe som ikke gjør vondt i kneet.

Du spør om der er noe som hjelper. Smertestillende vil alltid lindre, i større eller mindre grad, uansett årsak. Diskuter valg av smertestillende med legen din. Men du må få stilt en diagnose, slik at spesifikk og konkret behandling kan iverksettes. Det er jo slik at valg av mest effektive behandling, vil avhenge fullstendig av hvilken diagnose det handler om. Altså diagnose før behandlingsvalg, det er et hovedprinsipp.

Du spør om du kan ha en leddbåndskade i ankelen. Det kan jeg ikke utelukke, men samtidig har jeg ikke noen mulighet for å si hvor sannsynlig det er, siden jeg ikke kan undersøke deg.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-