Smerter i hofter og skuldre

Spørsmål

Hei
Jeg har problemer med smerter i eller ved hofteleddene og det samme i begge skuldrene.
Dette startet etter at jeg ble med på en "dametrim" for ca 3/4år siden. Jeg har ikke drevet med noen fysisk trening tidligere men har sykklet og gått mye turer, så jeg anser meg ikke som "helt slappfisk". Denne treningen jeg ble med på var ikke hardere enn at jeg synes det var gøy. Etter noen uker begynte jeg å bli øm i skuldre og hofter. Jeg stoppet da treningen til jeg skulle bli bedre igjen, men det har jeg ikke blitt.Har vært hos min fastlege og blitt sendt hit og dit for å sjekke bla.annet reumatisme. Men ingen finner noe galt med meg. Jeg begynner å bli ganske oppgitt for jeg er nå så stiv i spesielt hoftene at jeg må ha hjelp til å få på meg klærne spesielt om morgenen. Av min fastlege har jeg fått 2 kurer med kortisontabletter, dette hjelper endel men jeg blir jo ikke bra.
Hva kan det være som feiler meg eller kan du gi en anbefaling hvor jeg skal gå for å få hjelp, jeg føler meg helt hjelpesløs med å vente på timer her og der, det eneste som skjer er at tiden går og jeg blir værre og værre.

Kvinne, 41 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Når du sier at du er sjekket for revmatisme lurer jeg på om du har vært hos revmatolog, eller om det er kun blodprøve for revmatisme som er tatt? Denne blodprøven slår ikke alltid ut selv om det kan være revmatisk beslektede sykdommer som gir deg plager.

Jeg lurer litt på om symptomene dine kanskje kan passe med såkalt polymyalgia revmatika, en sykdom som spesielt rammer skuldre, hofter og nakke. Det er ikke så ofte denne sykdommen debuterer før 50-årsalderen, men det er selvsagt mulig likevel. Sykdommen har ukjent årsak, men man trir at dette egentlig er en betennelse i blodkar som igjen gir symptomer fra leddene - og at det muligens er en autoimmun lidelse. Ofte er smerter i skuldre og overarmer de dominerende symptomene, som regel er senkningen forhøyet, vanligvis minst over 40.

Andre mulige forklaringer på slik sykdom kan være leddgikt, lavt stoffskifte, fibromyalgi, muskelbetennelse (feks såkalt polymyositt), hyperparathyroidisme.

Alle disse sykdommene kan man diagnostisere ved hjelp av blodprøver, revmatologisk eller fysikalsk medisinsk vurdering eller ved vevsprøve av muskulaturen. Be fastlegen din om å ta blodprøver på et bredt grunnlag, ikke bare revmatismeprøve.

Hvis du har vært hos revmatolog synes jeg nesten du skal få enda en ny vurdering, fordi symmetriske symptomer fra både skuldre og hofter er suspekt på mer konkret lidelse enn feks fibromyalgi.

Jeg håper dette kan inspirere deg til å gå litt videre med plagene dine, du skal ikke slå deg til ro med å ikke få en diagnose foreløpig. Noen ganger hender det likevel dessverre at man ikke finner en forklaring, men jeg håper ikke det skjer i ditt tilfelle.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-