Smerter i hoften

Spørsmål

Hei,jeg er litt fortvilet,da jeg har vært en del syk med skuldre,operert,men det gikk ikke bra,stor og slaskete leddkapsel,osv.lå for dypt.verker mye i nakke ,hodet skuldre.Men jeg har problemer med hofte?legen mener det,kan snart ikke gjøre noe ting lener ,kneet verker og som besatt+ ankel (litt),jeg faller visst jeg gjør ting uten å tenke på det,hyler ut,før jeg får sukk for meg,Hvor fort kan slitasje (visst det er det)gå? på det siste året har det gått utrolig fort,hagearbeid og mye mere går nesten ikke ann nå mere.Hvordan virker slitasje?Etter 100m.sleper jeg beinet etter.Ellers ser en ikke dette på meg,det kan og være ett prob.(er 49 år) Hilsen engstelig.

Kvinne, 49 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Med slitasje mener du sikkert alitasjegikt eller artrose som det kalles på fagspråket. På engelsk kalles dette for osteoarthritis.

Dette er en tilstand hvor leddbrusken slites ned og gradvis blir leddet omformet fra å gli glatt og ubesværet til å bevege seg med friksjon, gjerne med mindre bevegelsesutslag enn før. Smertene er det dominerende symptomet - og dette er en vanlig tilstand, som man i mange tilfeller må operere med protese før problemet blir borte. Hofteleddet er det vanligste stedet man setter inn protese på denne problemstillingen.

Det er relativt enkelt å si om det er røntgenologiske tegn til artrose - som regel holder det med vanlige røntgenbilder - men MR kan gi en del mer informasjon om bløtdeler, sener, leddstrukturer og bånd. Med mindre vanlige bilder gir en opplagt diagnose bør MR-undersøkelse utføres.

Hvis det er slitasjegikt kan man imidlertid ha en del symptomer uten at det vises på røntgen, dvs at forandringene ikke har kommet så langt i hoften enda.

Artrose behandles med smertestillende og betennelsesdempende, i alvorlige tilfeller settes det inn hofteprotese.

Det er mange andre mulige årsaker til smerter i hoften, så dette bør legen din undersøke grundig, først og fremst med røntgen og MR. Noen ganger sitter problemet i korsryggen, og MR av ryggen kan være aktuelt.