Smerter i bakhodet under oppstigning med fly

Spørsmål

Jeg er en dame på 50 år som gruer meg til en flytur som jeg snart skal ha. Ved forrige flytur, når flyet skulle ta av og opp i luften fikk jeg veldig vondt i nakken og bakhodet. Fikk veldig sterke smerter, trodde hodet skulle sprekke. Dette gav seg en liten stund
når flyet hadde nådd den høyden den skulle. Ble veldig kvalm etterpå og trodde jeg skulle spy. Da jeg tok flyet hjem i igjen, skjedde det heldigvis ingenting. Må nevne at jeg har flydd veldig mange ganger uten at dette har skjedd. Har du noen ide hvorfor jeg fikk så vondt ? Har fibromyalgi og litt høyt blodsukker (det er kostholdsregulert) Er ellers frisk. Må nevne at jeg synes at flyet flydde raskt og brått oppover, noe som var veldig ubehagelig.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Slik jeg forstår deg, så har du altså flydd en gang etter den ubehagelige opplevelsen, og da skjedde det ingenting. Det taler ihvertfall i retning av at det kan ha vært en tilfeldig engangsopplevelse, som ikke nødvendigvis skjer igjen. Jeg kan ikke si noe sikkert om hva dette har vært, nå i ettertid og i tillegg uten å undersøke deg, men hvis en skulle tenke høyt rundt dette, så blir det første en tenker på dette med symptomer pga trykkendringer. Det er jo velkjent for de fleste av oss, at vi kan få ubehag og evt smerter fra ørene ved brå trykkendringer, og evt hvis vi er forkjølet og flyr.
Men du fikk dine smerter i bakhodet og nakken, og det er jo ikke helt typisk for den typen smerter fra ørene, men å utelukke helt slike sammenhenger kan jeg heller ikke gjøre.

Det kan også faktisk være aldeles tilfeldig at du fikk smerter akkurat da. Altså at det ikke hadde noe med flygingen og/eller trykkforskjeller å gjøre. Ting kan jo skje samtidig, uten at der er årsakssammenhenger, men vi mennesker har en uttalt evne og vilje til å se sammenhenger og forklaringer, selv om de kanskje ikke er der, bare fordi ting skjer samtidig. Sagt med andre ord, så er det en mulighet at du hadde fått vondt i bakhodet og nakken akkurat da, selv om du ikke hadde flydd. Og at det f.eks. var muskulære årsaker til det, noe i retning av et slags kink i nakken e.l., utløst av sitting i flysetet i ukomfortabel stilling osv.
Det vet vi selvfølgelig ikke, men det er ingen utenkelighet. Det at du ikke fikk det på neste flytur kan jo i en viss grad peke i den retning, altså av tilfeldigheter.

Videre så tenker jeg at siden det gikk fort over, og du ble helt fin igjen, så var det nok ikke noe alvorlig eller farlig.

Jeg tenker at du på neste flytur som du nå skal ha, ihvertfall for sikkerhets skyld må bruke slimhinneavsvellende nesespray som f.eks. Otrivin eller Rhinox m.fl. før avgang og landing, i tilfelle det har noe med ører og/eller bihuler og trykkendringer å gjøre. Slik nesespray kan motvirke slike plager.
Det er slett ikke sikkert at det har noe med dette å gjøre, men det er jo ufarlig å bruke denne sprayen slik, så derfor kan du like godt gjøre det, for sikkerhets skyld. Og så er det jo aldeles ikke sikkert at dette skjer igjen, jfr din siste flytur, som gikk helt greit.

Vil du være sikrere enn dette, så kan du jo evt vurdere en generell helsesjekk hos fastlegen din før turen, og ta opp med legen din om han/hun kan se noen tenkbare årsaker til det du beskriver her.
Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-