Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i AC leddet

Spørsmål

Var på MR og fikk denne utskriften. lege forklarte det var en sjelden betennelse som de som driver med slagbor hele dagen kan få, ev de som trener med ekstremt tunge vekter. Den andre betennelsen kunne være stressrelatert. Mange fremmedord som jeg ikke finner utav. Kunne vært greit med en oversettelse, og råd videre. Går på smertestillende som er betennelsesdempende, Ibux. Er 100 % sykemeldt for tiden, og føler meg veldig utmattet i kroppen til tider, og tar litt tid før jeg er ok om dagen. Går turer og er i aktivitet, men prøver å belaste arm minst mulig. MR sier: Ødematøs claviculær distal kant i AC leddet, med lett uregelmessig leddflate, tydende på stressreaksjon eller begynnende claviculær osteolyse. Anbefales klinisk korrelasjon. Osteosclerotisk benøy i glenoid, uten klinisk betydning. Normal rotator cuff. Normale biceps sener. Labrum ses intakt. Ingen tegn til adhesiv capsulitt. Minimal effusjon i subcoracoide bursa. Acromion type 2 konfigurasjon. R: stressreaksjon eller begynnende claviculær osteolyse. minimal effusjon i subcoracoide bursa. Greit å få en oversettelse av dette, og anbefalt behandling videre. Mye løfting på jobb, derfor er jeg 100 % sykemeldt. Hvor lenge bør en være det, og hvor lenge vil tilstand vare før jeg er god? Er det fare for gjentagelse? Fikk en markisearm over meg i syden for nesten 20 år siden på den skulderen, kan dette ha en sammenheng. (den var flere meter lang, og jeg hadde vondt i flere dager etterpå. Gjorde ikke noe mer med dette) Vet jeg ikke er sterk i armer, og har drevet mye å jobbet med armene, så kan kanskje være belastning som spiller inn her? Fint med en oppsummering av MR og råd om videre behandling. Er og veldig slapp i kroppen, hatt mye smerter i kroppen i mange år, bla i kne etter kneskade, så lurt på om fibromyalgi kan være noe jeg har? Håper selvsagt snart å bli frisk. Vært sykemeldt siden midten av desember. Var sykemeldt ei uke i mars, men gått med smerter i skulder et år nå, etter veldig tunge løft på jobb.

Svar

Hei! Det er et sentralt funn fra MR beskrivelsen. Utover dette, dvs i skulderledd er det stort sett normale forhold. Altså ingen skade/sykdom på leddkapsel eller sener som stabiliserer skulderleddet.
MR sier: Ødematøs claviculær distal kant i AC leddet, med lett uregelmessig leddflate, tydende på stressreaksjon eller begynnende claviculær osteolyse.
Det betyr hevelse i kragebenet som lager ledd mot skulderen. Denne hevelsen påvirker leddflaten slik at denne ikke er glatt. Det skaper friksjon ved bevegelser og smerter/betennelse. Hevelse er et sentralt funn ved betennelse. Stressreaksjon eller begynnende clavikulær osteolyse betyr at årsaken sannsynligvis er stor mekanisk påkjenning og at betennelsen er i ferd med å bryte ned benvevet. Det er ikke umulig at plagene kan ha opprinnelse fra skaden i syden, men sannsynligvis bidrar også mye løft. Tungt løft er en stor belastning på akkurat dette leddet. Derav får mange vektløftere lignende plager. Dette har neppe noe med fibromyalgi å gjøre. Imidlertid er det ikke usannsynlig at du kan ha det i tillegg. Må må fastlegen din vurdere ut fra klinisk undersøkelse. Det er viktig at du får fysikalsk behandling hos fysioterapeut med øvelser på skulderen. I tillegg er det greit å bruke betennelsesdempende medisin. Det er vanskelig å si noe om prognose på nåværende tidspunkt. Det vil fysioterapeuten kunne si noe om ut fra progresjon.