Smerteproblem

Spørsmål

Jeg har omskolert meg, og kommet i full jobb. Problemet mitt er natten. Jeg er utslitt, fordi jeg ikke får nok søvn. Jeg er mye våken pga.smerter iløpet av natten. Slik det er nå, blir jeg stup-trøtt i 20-21 tiden. Jeg må opp å gå flere ganger iløpet av natta, og det tar tid å sovne igjen.På dagtid tilpasser jeg meg, og tar aldri smertestillende.

Har flyttet, og fått ny fastlege, har ikke vært der enda.
Forrige lege forsto ikke mitt problem. Jeg sa jeg trenger søvn. Jeg vet ikke hva som er det beste løsningen, smertestillende eller sovemedisin?
Jeg fikk tilbud om flere typer "betennelses-dempende" piller som samtidig skulle være smertestillende. TULL. Hjelper meg ingenting.
Jeg innrømmer at jeg har fått noe som heter paralgin forte/pinex forte av venner noen ganger, og da er jeg faktisk i "himmelrike", i den forstand at jeg har betydlig mindre vondt. Samtidig blir jeg ganske søvnig av dem. Jeg spurte lege om det, men han ville ikke gi meg det.
Mitt liv fungerer for tiden veldig dårlig, jeg er trøtt hele tiden, og jobben og familien lider for det.
Har ikke vært hos lege på 2 år med mine plager, fordi jeg ikke regner med å få noen effektiv hjelp. Før, når jeg ikke hadde full jobb, klarte jeg å fungere, fordi jeg kunne slappe av på ettermiddagen. Det er ikke et alternativ for meg nå, da jeg ikke er hjemme før 17.00 hver dag.
Jeg trener på helsestudio 1 gang i uka, for jeg har tilgang til det på jobb.
Hva skal jeg gjøre da? Det virker som bekken-plager er noe leger vet veldig lite om! Hvorfor det, og hvorfor får ikke jeg noe som virker, slik at jeg kan leve normalt? Paracet, ibux virker ikke bra nok. Smertene er ganske sterke, forstår du? Det er "tannpine" i hofteleddet, og nedover i benet.
Min mann har hatt prolaps. Jeg sa "nå vet du hva jeg mener"! Det er veldig like smerter, virker det som. Han fikk sterke smertestillende med en gang!

Relevante sykdommer/medisiner: Fødte gutt sept.97. Var på krykker pga bekkenløsning fra 4.5 mnd ut i svangerskap. 6.mnd satt jeg i rullestol. 7-9 mnd var jeg innlagt på sykehus. Klarte ikke stå på bena.Keisersnitt. Kom på bena få dager etter fødsel, men har aldri blitt bra. Var regnet som 100% arbeidsufør i 2 år. Omskolering. Ble sendt til spesialister og røntgen. Fikk ingen hjelp. Ingen kan gjøre noe spes. for meg, som kan gjøre meg helt bra. Røntgen viser en "liten" skjevhet på høyre side, men kan ikke garantere at det er grunn til smerter og gå-problemer.

Kvinne, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Det er lett å forstå at du er frustrert og sliten av dine langvarige problemer og smerter.

Jeg vil starte med å kommentere konkret en del av de tingene du tar opp:

Søvnproblemer pga smerter:
Har du forsøkt preparatet som heter Sarotex ? Evt klorpromazin ? Disse bruker man ofte på kroniske smerter kombinert med søvnproblemer, så hvis ikke du har forsøkt disse, kan du ta opp med fastlegen din om dette kan være verd å forsøke. Disse kan ha en riktig så god effekt på denne type tilstander.

Du sier at du var i "himmelrike" når du fikk låne Paralgin forte av venner, og lurer på hvorfor du ikke får dette av legen din.

Forklaringen på at man opplever "himmelrike" er nok det at paralgin forte (og pinex forte, som har eksakt samme innhold av virkestoffer) omgjøres i en viss grad til morfin i kroppen, og mao. er man under påvirkning av morfin når man tar disse preparatene.
Derfor er effekten såpass god, og NB derfor er også avhengighetsfaren tildels SVÆRT stor. Disse medisinene er faktisk bare beregnet og godkjent til bruk for kortvarige, akutte smertetilstander, og overhodet ikke til kroniske smerter, slik som f.eks. du har. Hvis man begynner å bruke slike medisiner mot kroniske smerter, er sjansen for avhengighet stor. Alle leger i landet ser daglig pasienter med avhengighet av slike preparater, og dette er svært skremmende, og ingen ville ønske sin verste fiende å komme i en slik situasjon.
Det er derfor leger viser en fornuftig tilbakeholdenhet mot å bruke disse preparatene på pasienter med kroniske plager, da man meget godt vet at man risikerer å gi pasienten et enda større problem med tiden, ved å begynne med disse medisinene, og ikke for å være vanskelig eller vrien med deg.

Du sier videre at du ikke har vært hos lege på 2 år med dine plager, og at du har fått ny fastlege og ikke vært der ennå.
Det er fullt forståelig at du er ganske resignert, men vær nå klar over at med den holdningen, vil du ihvertfall ikke greie å få adekvat hjelp for dine problemer.
"Brett opp armene" og oppsøk din nye fastlege og presenter problemet slik du har gjort det ovenfor for meg. Ikke glem at "nye friske øyne" kan se problemet på en ny måte, dette bør du være nysjerrig på og gi en sjanse !

Du sier at du ikke er hjemme før kl 17 hver dag, er i full jobb, og derfor ikke får slappe av på ettermiddagen, og at du derfor ikke fungerer like bra lenger.
Da bør du stille deg spørsmålet om det virkelig er slik du vil ha det, eller om en redusert stilling ville vært bedre for deg, med din grad av helseplager.
Dette ville jeg virkelig tenkt grundig gjennom, hvis jeg var deg.

Jeg kan ikke si noe om hva som er årsaken til dine plager, til det er det altfor komplekst og sammensatt, og jeg har jo i spørsmålet ditt ovenfor bare tilgang til en bitte liten bit av all informasjon om din tilstand, som sikkert finnes. Jeg tenker da på at jeg ikke har resultatet av alle spesialistundersøkelser som har blitt foretatt, røntgenundersøkelser osv osv., og jeg vet heller ikke hvilke spesialister som har undersøkt deg og hvilke typer spesialister du evt ikke har vært hos.
Uten svaret på disse tingene, og uten muligheten til å foreta en grundig undersøkelse av deg, så har jeg selvfølgelig ingen mulighet til å komme med forslag til diagnoser, det ville jo være ren gjetning og det har du ingen nytte av.
Og uten at jeg har en diagnose kan jeg heller ikke begynne å foreslå behandling, for man må jo vite eksakt hva man behandler, før man behandler det.

Jeg kan imidlertid fortelle deg, at min erfaring med pasienter med dine type problemer, kompleks smerteproblematikk over lang tid, vanligvis har mest nytte av et tverrfaglig behandlingstilbud, som man f.eks. gir ved de fysikalsk-medisinske avdelinger som nå finnes ved de fleste større sykehus.
Hvis ikke du har vært utredet og evt behandlet ved en slik avdeling, ville jeg tatt opp med fastlegen hvis jeg var deg, om ikke dette hadde vært en god ide.

Et bra tverrfaglig tilbud finnes også på smerteklinikker, som også finnes på mange sykehus etterhvert. Dette kan du og legen din også vurdere som et alternativ.

Jeg har full sympati med deg i din vanskelige situasjon, og håper bare at dette innspillet mitt her kan få deg til å legge fra deg litt av din åpenbare resignasjon, og "prøve på nytt". En ny fastlege er jo en glimrende start på dette !
Lykke til og god bedring !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-