Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smertefull avføring med besvimelse og oppkast

Spørsmål

Jeg er 75 år, har normal kroppsvekt og i ganske god psykisk og fysisk form. Spiser sunt, har aldri røkt. Kan kose meg med vin til maten, og kanskje en gang i blant noe sterkere, men aldri mer enn at jeg "kjenner det i hodet". Har ingen andre spesielle uvaner.
Jeg har hatt fire tilfeller av helt uforklarige, forferdelig smertefulle og helt hjelpeløse tilstander i forbindelse med trengt avføring, og alle ganger på morgenen før mat.
Jeg setter med ned og kjenner en eller annen uforklarig smerte i det en meget løs avføring kommer, og umiddelbart også oppkast.
Jeg må legge med ned på golvet mens dette foregår, og er fullstendig hjelpeløs. Etter en stund, det kan dreie seg om kanskje et kvarter eller så, når alt er ute, kan jeg stå opp, og har etter det ingen problemer, og alt er normalt. Ikke tegn til blod, og ikke noen spesiell farge på "suppa" eller oppkast.

De første tilfellene var for mange år siden, og de siste to i løpet av det siste halvåret. Forrige gang besvimte jeg før jeg nådde golvet, og min samboer sørget for ambulanse. De kom etter ca 15 min, men etter en stund var jeg bra igjen, og syntes ikke det var nødv å bli fraktet til sykehus slik de ville.
Jeg har tatt allergitest både for nøtter og skalldyr uten at dette har gitt noe utslag, og kan heller ikke si at dette har skyldtes den maten jeg har spist, da det har vært helt forskjellig. Det eneste jeg kan klare å se kan ha noen logisk forklaring er at muligens har totalinntaket av mat vært noe høyt dagen før (kan gjelde de to siste tilfellene, men de to første for mange år siden husker jeg ikke).
Har vært med på testen av tarm, og alt var bra. Har ellers vanlig avføring, som selvsagt varierer avhengig av hva som er inntatt av mat.
Hadde i 1976 en meget kraftig forgiftning ved vanninntak i Polen, noe som gjorde at jeg i mange år hadde høye leverprøver, men disse har etter en spesiell akupunkturbehandling for mange år siden vært OK.

Svar

Hei,

Du sier ikke noe om du drikker kaffe eller te eller andre koffeinholdige drinker før dette skjer, men det er veldig vanlig at kaffe kan virke stimulerende på magen. I og med at du også har oppkast, vil jeg foreslå at du går og snakker med legen din. Det er mulig du bør få spiserøret og magesekken sjekket, blodprøver for andre ting. Det som bekymrer meg mest er at du sier at du besvimte og følte deg helt fin etterpå. Basert på den beskrivelsen er det mulig at du har hatt en hjertearrytmi som bør sjekkes så snart som mulig. Hvis man har en såkalt vasovagal besvimelse fordi man ikke får nok oksygen til hjernen under avføring, har man gjerne ubehag også når man våkner etter å ha besvimt. Ved en arrytmi eller annen hjerteårsak, er det vanlig at man våkner og føler seg grei etter besvimelsen. På grunn av denne biten vil jeg absolutt foreslå at du ser en lege så fort som mulig og får dette utredet.

Lykke til!

Mvh,

Nina Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-