Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerte ved hoste

Spørsmål

Hei,

Jeg har nå i en ukes tid hatt mye pipe lyder fra lungende når jeg puster og har følt meg ganske slapp og anpusten. Når jeg hoster får jeg en smerte i høyre side mellom ribbeinene og hoste beinet. denne smerten gjør at når jeg hoster eller nyser (kreftigere smerte ve nysing) må jeg vri meg eller sette meg ned på huk for å "lindre" smertene.

Jeg har gått med forkjølelse i lengre tid (sikkert ikke uvanlig i vinterstiden) men hosten har kommet de siste ukene, kansje tilbake til starten av desember. (grunnen til jeg ikek har oppsøkt lege, er at jeg stort sett alltid får svar om at det er bare et virus og det kan ikke gjøres noe med). Nå vil jeg høre med deg om du har et svar på hva som er galt, eller når det vil gå over. har også i en lengre periode hatt frem og tilbake med løs mage, og mindre smerter, men det er ingen dirkete årsak til at det skjer, så tror ikke det er p.g.a. noe kost, mer en tilfeldighet. om min kropp: Jeg røyker, jobber på kontor, drikker mye kaffe, trener sjeldent, spiser middels(salat og skiver til lunsj på jobb) frokost kun i helgene.Relevante sykdommer/medisiner: en eller annen type blodpropp, kols, astma, magesår.

Mann, 29 år

Svar

Hei!
Takk for spørsmålene.
Jeg synes du snarest skal oppsøke legen din fordi dette kan tyde på lungebetennelse eller kanskje til og med blodpropp (siden du oppgir å ha hatt dette tidligere).
Slapphet, nedsatt allmenntilstand og hoste peker i retning av lavgradig eller atypisk lungebetennelse. Denne typen lungebetennelse er forårsaket av mikroben Mycoplasma pneumoniae. Mikroben gir en lavgradig eller atypisk lungebetennelse fordi den ikke har et så dramatisk symptombilde som "vanlig" lungebetennelse. Symptomene kan være svært uspesifikke, eller "vanlige" noe som gjør at man ikke først og fremst tenker på en lungebetennelse. Vi snakker da om lett halsbetennelse, såre muskler, hodesmerter og tørrhoste. Mikroben kan med andre få ord et godt "forsprang" på både lege og pasient, før man tenker i retning av lungebetennelse.
Mikroben mangler cellevegg og kan derfor sitte godt innkapslet i lungecellene.
Vanlig krystalinsk penicillin virker ikke og man må derfor være nøye med hva slags behandling man iverksetter. Erythromycin (for eksempel Erymax) og doxycyclin (For eksempel Doxylin og Dumoxin) er førstehåndsvalg.
Disse virker også mot TWAR- bakterien, kalt klamydia pneumoniae, som kan gi noe av det samme sykdomsbildet.
Jeg vil anbefale deg nye blodprøver med henblikk på titerstigning for de ovennvnte mikrober.
Når det gjelder den løse magen din så bør du sjekke om du har endret noe på spisevanene dine i det siste. Det kan ellers ikke settes i sammenheng med en eventuell lungebetennelse.
Jeg håper svaret er til hjelp.
God bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-