Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sliten, trøtt og rådvill

Spørsmål

Hei
Jeg er 27 år gammel. Jeg har hatt mange fastleger, men de tar meg alvorlig. Jeg føler meg alltid trøtt og slapp, jeg sover veldig lenge. Jeg har alltid smerter i nakke hender og ankelen, smerten øker når det er kaldt.

Jeg giftet meg for tre år siden, nå har jeg nesten ingen sekslyst (absolutt Ingen).

Jeg gråter av alt, plutselig føler meg dårlig og begynner å gråte for ingenting. Før likte jeg å hjelpe alle rundt meg og likte å være med folk, men nå hater jeg nesten alle rundt meg. Jeg klarer aldrig å være hjemme alene, men liker ikke å være med andre heller.

Legen min har søkt DPS, men har fått avslag tre ganger nå.

Jeg vet absolutt ikke hva jeg skal gjøre.

Svar

Hei,

du beskriver at du alltid føler deg trøtt og slapp, sover veldig lenge og sliter med kuldefølelse og smerter. Du beskriver også at du har ingen sexlyst, gråter av alt og har sluttet å gjøre ting som du tidligere var interessert i. Du oppgir at du fra tidligere har kjent lavt stoffskifte og astma.
Du beskriver at fastlegen din har sendt henvisning til DPS der du tre ganger har fått avslag.

Symptomene du beskriver han passe til en rekke tilstander, blant annet depresjon og lavt stoffskifte. Siden du beskriver at fastlegen har henvist deg til DPS går jeg ut ifra at det ble tatt blodprøver (der bakenforliggende undermedisinert lavt stoffskifte, vitaminmangel, sukkersyke med mer ble utelukket) forut henvisningen. Du skriver ingenting om for hvilken diagnose fastlegen har henvist deg til DPS.

Når det gjelder psykiatriske tilstander (som for eksempel depresjon) er det som regel type sykdom og graden av sykdommen (for eksempel alvorlighetsgrad av depresjon) eller funksjonstap som avgjør om du får et behandlingstilbud fra DPS. Dette blir vurdert på individuelt grunnlag fra et inntaksteam. DPSene forholder seg vanligvis til prioriteringsveilederen fra helsedirektoratet.
Ved milde tilstander forventes det ofte at primærhelsetjenesten klarer å ta hånd om dette.

Siden du har fått avslag fra DPS tre ganger ville jeg råde deg til å ta kontakt med kommunal psykiatri-tjeneste. Det er et lavt-terskel-tilbud fra kommunen der du selv kan ta kontakt.
I kommunal psykiatri-tjeneste jobber helsepersonell som vanligvis har utdannelse innenfor psykiatrien, for eksempel psykiatrisk sykepleier. De har også taushetsplikt på lik linje med andre personer som jobber i helsesektoren.

Jeg håper at jeg har hjulpet deg på veien videre og ønsker deg god bedring!