Sliten 20-åring

Spørsmål

Hei

Den siste tida har jeg opplevd en slags svimmelhet. Eller..svimmelhet er kanskje ikke et helt treffende ord, for det har heller vært snakk om at jeg har vært slapp og giddalaus enn at jeg har følt at vegger og gulv gynger. Det hele begynte egentlig i desember 2003. Da hadde jeg smerter i magen og brystet. Det gikk en stund uten at disse smertene forsvant, og jeg ble litt bekymra, selv om legen min, etter å ha undersøkt meg nøye med ultralyd, røntgen osv. kunne slå fast at smertene ikke skyldtes noe alvorlig. Nå har smertene forsvunnet, men jeg har altså gått rundt i de siste tre månedene og vært svimmel. Jeg har vært hos lege en gang. Hun kikka inn i ørene mine og sjekka refleksene mine osv. Hun fant ingen ting galt, og mente at det ikke skyldtes noe annet enn stress. Det er nå to måneder siden jeg var hos legen, og svimmelheten er her fortsatt. Den kommer og går litt, men det bekymrer meg at den ikke slipper helt taket. Tankene begynner jo å fly, og jeg har vært inne på tanken om både hjernesvulst og MS. I tillegg til svimmelheten er jeg innimellom stiv i nakken, og har til tider svak hodepine. Jeg er ikke kvalm, har ikke kasta opp, har ingen problemer med syn eller hørsel, og klarer å gi bortimot 100 % når jeg trener. Men svimmelheten er der likevel.

Jeg håper jo at det hele skyldes stress, og at det at jeg bekymrer meg kan være hovedårsaken til at symptomene vedvarer, men som sagt har jeg vært inne på tanken om skumlere sykdommer. Kan det hende at legebesøket for to måneder siden er "foreldet", og at legen ville ha funnet at noe var galt hvis jeg hadde besøkt henne i dag?

mvh. sliten 20-åring

Mann, 20 år

Svar

Hei!

For å oppsummere; du plages av svimmelhet, stiv nakke, svak hodepine, slapp og "giddalaus", og i perioder smerter i mage og bryst.

Dette er symptomer som er svært uspesifikke og som kan passe med mange forskjellige sykdommer, men skal man samle alle diagnosene under "en hatt" så er stress eller depresjon absolutt en aktuell mulighet man må tenke på. Psyke og kropp er svært tett knyttet til hverandre, og selv om man ikke kjenner detaljene i hvordan dette henger sammen, så vet man at stress og psykiske plager kan gi seg utslag i kroppslige symptomer.

Denne konklusjonen har tydeligvis legen din også trukket.

Nå skal man være oppmerksom på at dette er vanskelig diagnostikk - og det er jo hele tiden en mulighet for at man ikke har funnet den korrekte diagnosen, og den kan jo absolutt være "kroppslig". Noen ganger utvikler symptomene seg og blir tydeligere og klarere med tiden, andre ganger tilkommer det tegn som kan bidra til å stille en diagnose - og noen ganger blir forandringer synlige på blod- eller røntgenundersøkelser når sykdommen har vart en stund.

Hvis legen din har utredet deg grundig synes jeg ikke det er grunn til å undersøke deg igjen etter bare to måneder. Hvis plagene dine vedvarer etter et halvt år kan det være grunn til å se på symptomene igjen. En MR-undersøkelse av hodet hører med i utredningen av svimmelheten din og dessuten bør du vurderes av øre-nese-halslege eller evt nevrolog.

Sannsynligheten for at symptomene dine kommer av en hjernesvulst er liten, MS er heller ikke den mest sannsynlige diagnosen, men slike forandringer vil man kunne påvise på MR hvis de er tilstede.