Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Slitasjegikt i kneet, rift i menisk

Spørsmål

Smerter i kneet siden påske. Fått resultat fra MR i dag . Skal til fastlegen min om to dager men vet ikke hvor mye jeg stoler på han. Spør derfor deg også.
R. MR: Artrose i mediale compartment og compartment og patellofemoralt. Degenerative forandringer i mediale menisk og ruptur i laterale menisk.
Hva anbefales av behandling??
Jeg er snart 72 år, kvinne. Har alltid trent og trener mye. Starter dagen med å gå opp på 350m i bratte bakker. Siste år ikke jogget nedover men gått. Trener styrke med stang og annet. Er kjempe deppa nå når jeg ikke klarer å gå omtrent uten at det gjør vondt. hele livssituasjonen min er endret. Har du gode råd.

Svar

Hei.

Så uheldig at du har en lege du ikke stoler helt på, da! Det synes jeg er såpass uheldig at jeg synes at du bør vurdere å skifte fastlege. Jeg sier selvfølgelig ikke med dette noe om hvorvidt du faktisk kan stole på legen din eller ikke, men når det nå faktisk engang er slik at du ikke er sikker på om du kan stole på legen din, så har du i praksis veldig liten nytte av å bruke akkurat denne legen.

Så til ditt spørsmål.
Bildet viser at du har artrose i kneleddet. Det er det som på vanlig norsk kalles "slitasjegikt".
"Degenerative forandringer" i menisk = slitasje, aldersforandringer, i menisken
Ruptur = "rift" , her i din menisk

Så spør du hva som anbefales av behandling.
Valg av behandling gjøres alltid som en inviduell behandling for hver enkelt pasient, hvor en tar en rekke forhold i betraktning, ikke bare hva bildet viser. Pasientens smertenivå, hvor mye plagene griper inn i hverdagslivet, hvor aktiv man er, hvilket evt yrke man har, hva som har vært forsøkt av annen behandling før, andre sykdommer, pasientens motivasjon for behandling, hva slags behandling pasienten ønsker/foretrekker, osv. osv.
Bildet alene avgjør ingen behandling. Det bare beskriver de mekaniske forandringene i kneet, det avgjør ingenting hva gjelder behandling.

Generelt sett så kan en si følgende om behandlingsmuligheter:

Artrose / slitasjegikt:
Det kan enten behandles konservativt, dvs med smertestillende, evt fysioterapi m.v., for å redusere smerter eller begrense forverring i verste fall. Eller det kan behandles kirurgisk, for eksempel med kneprotese i svært alvorlige tilfeller.

Meniskskade:
Denne kan enten behandles konservativt, dvs smertestillende, fysioterapi osv, eller i noen tilfeller opereres via artroskopi, dvs gjennom et fiberoptisk skop som går gjennom huden og inn i kneleddet.

Det er ikke fastlegen din som nødvendigvis vil kunne gi de beste rådene om behandling av dette i ethvert tilfelle. Ofte henviser vi pasienter med denne typen plager til en ortoped, som er spesialist på å velge korrekt og individuelt valgt behandlingsmåte for hver pasient.

Det er mao. ganske sannsynlig at fastlegen din vil henvise deg til en ortoped for å få en vurdering av hva som er best behandlingsalternativ for deg, evt kan du lufte dette også med legen. Men når det er sagt, vil de aller fleste fastleger også kunne gi gode råd om valg av behandling, i hvert fall når det gjelder det store valget operasjon vs. ikke-operasjon.

Håper det var et greit og informativt svar. Ha det bra.