Slitasjeforandringer

Spørsmål

Hei
Jeg har vært til MR av skulder og nakke i forbindelse med at jeg har scenebetennelse i biceps og skuldre. I den forbindelse fikk jeg også vite at jeg har lette degenerative forandringer i AC-leddet i venstre skulder. Om høyre skulder står det uendrede normale forhold, og om nakke (cervicalcolumna) står det degenerative forandringer uten nerveaffeksjon eller spinal stenose. Jeg tok også MR i fjor høst. Da var tilbakemeldingen Lett AC arthrose i venstre skulder, om høyre skulder sto det Type 3 acromion, og om nakken sto det degenerative forandringer vesentlig i C4/C5- og C5/C6-nivå og noe reduserte plassforhold for venstre C6-rot.
Legen min sier ut fra dette at jeg har lette slitasjeforandringer og at dette er helt vanlig. Men jeg har blitt litt urolig og lurer på hva slitasjeforandringer egentlig er for noe, og om dette er det samme som arthrose? Er ikke arthrose når man får smerter og bevegelseshemninger i fingre etc? Når det står i MR-undersøkelsen degenerative forandring i skulder, da er dette i skulderledd, ikke sant? Men er det slitasje på selve skjelettet eller er det på brusk eller annet? Er slitasje rett og slett at noe er slitt vekk på leddet, blir det mer slarkete, hvilke konsekvenser har det egentlig? Dette blir mange spørsmål, men jeg lurer også på hva det kan komme av, er det feilbelastninger f.eks? Det er kanskje vanskelig å si hvorfor jeg er verre i venstre skulder enn i høyre? Jeg har drevet en del med yoga de siste 15 årene, tror du denne stadige strekkingen kan ha hatt innvirkning eller kanskje ikke er så bra likevel? På forhånd takk for svar.
Jeg er veldig slank, og har nesten alltid holdt på med en eller annen form for trening. Jeg har tidligere hatt stillesittende jobb foran PC og hatt en del nakke- og skuldersmerter.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Slitasjeforandringer er det samme som artrose. Det betyr at brusknivået er redusert i leddene. Man trenger ikke nødvendigvis ha smerter. De aller fleste får påvist slitasjeforandringer i ryggsøylen eller store ledd med årene. Det er et vanlig funn på MR uten at det gir kliniske symptomer. Ved artrose eller slitasjeforandringer i kne og hofte vil man imidlertid oppleve smerter, siden leddene utsettes for stor tyngde. Degenerative forandringer i skulder betyr skulderleddet, altså brusken i leddflaten. Siten ikke skulderleddet utsettes for mye belastning, er det sjeldent at det gir store smerter. Feilbelastning kan være årsak til slitasjeforandring, men det er også veldig genetisk bestemt. Altså endel av aldringsprosessen og er vanskelig å stoppe. Bevegelse er generelt bra for alle ledd, men det er viktig at øvelser ikke er ensformige, slik at kun enkelte deler av et ledd trenes. Det gjelderogså muskuelgrupper som omslutter leddet. Jeg tviler på at Yoga øvelsene er årsaken til smertene du har.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-