Slitasje og bruksskade i kneet

Spørsmål

Kvinne 68 år. Kan dere forklare dette for meg? Betydelige degenerative forandringer i mediale compartment, med lav ujevn leddbrusk, osteophyttiske påleiringer og endel omgivende benmargsforandringer. Menisken er betydelig degenerativ med en fortsatt ruptur i bakre horn. Posteromedialt er det en del cystiske forandringer ut for leddspalten, craniocaudal utbredelse ca 5 cm, største bredde 1cm, forenlig med parameniskeale cystiske forandringer. Det er lett Hydrops. Rimelig velbevart leddbrusk Laterale compartment, mens det er lette degenerative forandringer i patellofemoralleddet. Det sees en liten bendel av størrelse 7-8 mm sentralt i leddet, like baktil lateralt for fremre korsbånd, som kan presentere et intraarticulært corpus liberum... Betydelige degenerative mediale compartment. Obs corpus liberum. På forhånd takk for svar på denne henvendelsen!!

Svar

Hei.

Dette betyr at du har betydelig slitasje inkl bruskskade, forkalkning og beinpåleiringer flere steder i kneet, og du har en rift i menisken. Der er også et mulig "fritt legeme" (corpus liberum) inni kneet. Det kan f.eks. være en bit av en menisk. Hvis du har vondt i kneet, så forklares nok det ut fra alle disse forandringene i kneet ditt.

Dette er rimelig mye forandringer i kneet, og noe av det er ting som sannsynligvis kan behandles, slik som meniskskaden. Slitasje kan derimot ikke "behandles bort", men blir det ille nok så er kneprotese et alternativ for noen. Dette må imidlertid vurderes av ortoped, og sees i sammenheng med hvor mye plager du har, din helse forøvrig osv, og ikke bare ut fra bildet som er tatt.

Jeg synes du skal ta kontakt med fastlegen din for å diskutere videre oppfølging av dette, som etter alt å dømme i første omgang vil bestå i en vurdering av en ortoped, som fastlegen kan henvise deg til.
Ha det bra.