Slitasje i ryggen

Spørsmål

Etter å ha gått med tildels sterke smerter i rygg, over ca 10 år har jeg fått følgende diagnose etter CT:
M47.8 Spondylosis thoracalis. Fasettleddsarthrose L4/L5.
En svær spondylose thoracalt de siste3-4 thoracale virvler.
Fasettleddsarthrose på L3/L4 nivå.
Finnes det behandlingsformer, og vil det utvikle seg mer ved belastning. Av de opplysninger jeg har fått fra forskjellig hold, er det delte meninger om dette.

Kvinne, 57 år

Svar

Hei!

Diagnosene du beskriver består i slitasjeforandringer i korsryggsdelen av ryggen. Det er slett ikke sikkert at disse forandringene forklarer ryggsmertene dine, dette er relativt vanlige funn - og det er ingen nødvendig sammenheng mellom slike funn og ryggsmerter.

Dessuten behandles ikke slike slitasjeforandringer, dette er små påleiringer på ryggvirvlene som ikke lett er tilgjengelig for kirurgi, og medisiner vil ikke fjerne dem.

Smertene dine må sammenholdes med CT-funnet - og det bør nok også gjøres en MR for å avklare dette nærmere. Hvis det er slik at slitasjeforandringene lager trange forhold for nerverøtter kan det en sjelden gang være aktuelt å fjerne bakre deler av virvlene for å lage bedre plass for ryggmargen - men om dette er aktuelt hos deg kan ikke denne beskrivelsen avgjøre.

Du må jo bruke ryggen din hver dag - og det er nok en mulig at det vil bli mer slitasjeforandringer når du i relativt ung alder allerede har slitasjeforandringer.

Jeg synes du skal snakke med legen din og la ham gi deg sin vurdering om disse forandringene er av en slik grad eller har en slik plassering at de kan forklare noe av plagene dine. Som sagt sier slike forandringer ikke så mye om smertebildet til pasienten.