Slapphet. Infeksjon? Bivirkning av kortisonsprøyte?

Spørsmål

Hei!
Jeg er en mann på 41 år med tre barn som bor hos meg annenhver uke pga av en snart to år gammel separasjon. Jeg jobber som lærer i ungdomsskolen, en såkalt baseskole, og er plaget av støy. Jeg har siden i starten av juli kjent meg tung i kroppen og hatt et "trykk i hodet". Jeg har også vært øm i halsen. Jeg har hele livet vært plaget av allergi og bruker daglig aerius samt nesespray. I sommer tok jeg dessuten for første en sprøyte med kortison mot allergi, to ganger. Det hjalp mot allergien, men kan det også ha de bivirkningene som nevnt over? Eller er det mer trolig noe viruslignende kombinert med stress?

Det er sikkert av interesse at min sønn og tidligere kone har kjent lignende symptomer. Gutten fikk stadfestet virus, mens både hennes og mine blodprøver viste at det ikke feilte oss noe. Hun har også vært plaget av et slik trykk og slapphet. Denne følelsen har dukket opp også før, men har forsvunnet igjen. Nå kjennes det ut som den er permanent og det er ingen god følelse. Har dere noen tanker om hva det kan være?

vennlig hilsen barnefar på 41

Mann, 41 år

Svar

Hei.

I utgangspunktet kan det høres ut som om dere alle har hatt en eller annen infeksjon, som dere har smittet hverandre med. Det finnes virusinfeksjoner, som gir svært vage symptomer, men feks kan slapphet, sårhet i hals etc være slike symptomer.
Dersom det er en virusinfeksjon du har hatt i kroppen, er det ikke så mye man får gjort med denne, og jeg regner det som ganske sannsynlig at symptomene vil avta nå etterhvert. Din lege kan ta noen ekstra blodprøver for å prøve å påvise antistoffer mot forskjellige virus, men dette blir helst for å påvise årsak, og har liten betydning med tanke på behandling.

Vedr. allergi: Jeg tror ikke at kortisonsprøyten skal ha noe med dette å gjøre, altså med tanke på bivirkning av denne. Jeg regner med at allergien har vært tyngre for deg i sommer, siden du har gått til det skritt å ta en sprøyte, og en forsterket allergisk reaksjon kan jo også medvirke til at du er økende slapp.

Stress? Kanskje. Kanskje det har vært din uflakssommer, at du har vært verre av allergien, at du oppå denne har fått en smitte/infeksjon?

Du kan ta en prat til med din lege, og evt la han vurdere å ta en tilleggsprøve av deg, for om mulig å kunne avdekke en infeksjon som har vært samtidig som han sjekker opp andre rutineprøver, stoffskifteprøver etc.