Slapp, trøtt, vondt i mage og overalt. Årsaker?

Spørsmål

Hei.
Jeg har over lang tid hatt problemer med oppblåsthet og smerter i magen. Jeg har også i perioder (ca hver måned opp til en uke om gangen ) veldig vondt på venstre side av magen. Det er ømt og virker betent. I samme perioder har jeg problemer med å komme meg på do. Der er få dager jeg er helt bra i magen. De dagene som magen er som verst har jeg også ofte vondt i resten av kroppen og kjenner en verking spesielt i skuldre og nakke som ofte fører til hodepine. Det rare er at jeg har lagt merke til at de dagene jeg ikke har vondt magen har jeg heller ikke vondt i kroppen. Kan være tilfeldig.
Igjen påvirker plagene meg i stor grad i hverdagen. Jeg har lite energi, mye vondt og føler meg bare elendig. Jeg fungerer ikke optimalt i jobb og sliter med på komme meg gjennom dagene og å holde konsentrasjonen oppe. Jeg var en periode i fjor SM grunnet utmattelse. Jeg tok noen grep, sa opp jobben min og startet opp i en mindre krevende jobb med mindre ansvar, men det har ikke bedret situasjonen min. Jeg har vært hos legen og spurte om han kunne henvise meg til noen som er ekspert på fordøyelse eller noe. Han sa jeg kunne bli henvist til gastroskopi, men jeg er usikker på om det er der jeg bør begynne.
Spørsmålet mitt er hvor starter jeg for å finne ut hva mine plager handler om, hvorfor jeg har de og hva jeg kan gjøre med det.

Svar

Hei.

Ut fra det du forteller her, ser jeg ikke helt hva hensikten skulle være med å begynne utredningen av disse plagene med en gastroskopi. Symptomene og plagene dine er ytterst uspesifikke, dvs de kan skyldes "alt eller ingenting", og en må derfor "tenke bredt" og prøve å sirkle inn mulige forklaringer / diagnoser, vha systematisk og bred utredning.

Dine symptomer er:
Oppblåst mage, magesmerter, periodevis forstoppelse, generelle smerter i kroppen inkl nakke og skuldre, hodepine, lite energi, slapp, ikke i form, lite overskudd.

Da tenker jeg følgende:

Dette kan skyldes en eller flere sykdommer eller medisinske tilstander, men samtidig er det også viktig for deg å vite at det slett ikke nødvendigvis har med sykdom å gjøre. Det er hverdagslige plager, som kan skyldes andre forhold enn medisinske forhold, f.eks. stress, bekymringer, for mye å gjøre, for lite å gjøre, skuffelser, konflikter, vanskelige relasjoner, for lite eller for mye trening osv osv. Listen er henimot endeløst lang, og sagt med andre ord så er det slik for oss alle at "summen av livet", alt en tenker, føler, opplever og gjør, påvirker oss i svært stor grad, både kroppslig og psykologisk. Så om en systematisk og grundig utredning ikke viser tegn til fysisk sykdom hos deg, så er vi nok mer over i den gaten.

Du bør innledningvis undersøkes systematisk av legen din, ved at legen lytter på hjerte og lunger, kjenner på magen din m.v.
Blodprøver bør taes, f.eks. blodprosent, hvite blodlegemer, salter / mineraler: natrium, kalium, kalsium, fastende blodsukker, lever- og nyreprøver, vitamin B12, folatvitamin, ferritin (et mål på jernlagere), D-vitamin, stoffskifte, cøliaki-blodprøver, gentest mhp laktoseintoleranse. Avføringsprøver kan være relevant for å utelukke sykdom i mage-tarmsystemet, f.eks. Hemofec som viser om der er skjult blødning i mage-tarm.

Så vil legen tolke svarene sammenholdt med dine symptomer og evt funn ved undersøkelse, og se om dette peker i retning av noen fysisk sykdom. Finner en noen tråder å nøste i der, vil legen gå videre med det som evt er funnet.

Du spurte her om hvor du starter for å finne ut hva dine plager skyldes, og dette er mitt forslag til dette, og jeg synes du skal ta dette opp slik med legen din. Du må gjerne ta med en utskrift av spørsmål og svar her, til legetimen om du ønsker.
Når du spør om hva du kan gjøre med plagene dine, så er det selvfølgelig "tusenkroners-spørsmålet", men du stiller det nok dessverre litt for tidlig i prosessen, fordi at for å si noe om hva som kan gjøres, evt av medisinsk behandling eller egne tiltak, så må man først vite hva årsaken er, dvs hva som evt skal behandles. Følgelig får du startet utredning av dette først, og så når det er kartlagt, kan du begynne å stille spørsmål om løsninger. Er der medisinske forklaringer på plagene dine, så vil legen fortelle deg hva slags behandling som evt er nødvendig.
Men det er altså for tidlig å gi deg konkrete råd her og nå. Et illustrerende eksempel: Jeg kunne f.eks. si til deg at du burde "begynne å trene mer og spise sunnere", men om forklaringen er noe helt annet, f.eks. for lavt stoffskifte som trenger behandling /medisiner, så kommer du ikke langt med trening og kost, -bare som et eksempel. Følgelig må kartlegging og evt diagnostikk først utføres.

Håper du har nytte av rådene. Lykke til.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-