Slapp etter virusinfeksjoner?

Spørsmål

I oktober 03 var jeg hos legen tok blodprøve og det ble påvist at jeg hadde gjennomgått kyssesyke og at jeg hadde vært smittet med CMV + at jeg hadde ingen jernlager (ferretin viste 4).Allmenntilstanden min var dårlig, var slapp,trøtt,vondt i hode,noe feber, svimmel, muskelsmerter og bevegelseproblemer. Lignet veldig på influensasymtomer. Nå 5 mnd etter er jeg fortsatt sykemeldt fordi det går opp og ned, får stadig "influensa" ca hver 14 d, det føles at det ligger en infeksjon latent i kroppen hele tiden. Har vært aktivt sykemeldt i 2 mnd, men det fungerer ikke så bra. Det går greit i ca 14 dager så får jeg tilbakefall, det starter som influensa hver gang, senest for en uke siden. Jeg blir trøtt og det virker som ikke musklene får surstoff, klarer ikke å gå 100 m uten at kroppen blir helt skjelven og musklene verker og jeg blir svimmel. Jeg må sitte eller ligge stille da er det levelig. Allmenntilstanden er dårlig og jeg har ikke ork til å prate på det verste, konsentrasjonen er dårlig og jeg glemmer lett, er også løs i magen med mye luft. Etter ca en uke begynner formen å ta seg opp og jeg begynner å se lyst på det, men vet at om ca 14 dager kan det komme igjen. Jeg opplever også noen dager som jeg er i ganske god form at jeg kan få "anfall" dvs. at musklene stivner og jeg blir uvell når jeg er ute går.
Jeg er hos legen ca annen hver mnd og hun sier at det sannsynelig er viruset etter kyssesyken som ligger i kroppen og at det kan ta 6 - 8 mnd. Ferritinen er nå på 12 så hb og ferritinen er ganske bra. Har vanlig mensen syklus og vært hos gynekolog hvor alt er ok.
Mitt spørsmål er om dette er normalt etter virusinfeksjoner (EBV) og (CMV), hva er det som slår meg helt ut, bør jeg ta andre undersøkelser?? Dette går også på psyken da jeg ikke kan planlegge noe frem i tid for jeg vet ikke om jeg er bra og når det er på det verste blir jeg redd for at jeg har andre sykdommer. Det skal også sies at jeg var ganske sliten og hadde stort arbeidspress da sykdommen brøt ut i oktober.
På forhånd takk for svaret.

Relevante sykdommer/medisiner: cytomegalovirus-infeksjon, mononucleose og jernmangel

Kvinne, 39 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er faktisk veldig vanlig å være slapp i lengre perioder etter virusinfeksjoner, kyssesyke er kjent for dette. Når du i tillegg har hatt CMV-infeksjon og lave jernlagre synes jeg slett ikke det er rart at du ikke har vært i form den siste tiden. Og i tillegg antyder du at du no var sliten/stresset på denne tiden i fjor. Det ville vært merkeligere om du ikke var sliten etter dette!

Likevel skal man selvfølgelig ikke slå seg til ro med en "enkel" forklaring hvis plagene ikke vil gi seg og det ikke er bedring å spore. Du har vært slapp og utafor ganske lenge, og hvis du har feber som kommer og går er det IKKE normalt.

I såfall må du utredes grundig igjen, primært med blodprøver. HVis legen din leter etter en forklaring er det utallige mulige årsaker til en slik tilstand, men en infeksjon er jo nærliggende å tenke på. Har du vært i utlandet det siste året? Hatt spesielle infeksjoner i utlandet? Bruker du medikamenter eller har du vært utsatt for situasjoner hvor du kan ha fått mer spesielle infeksjoner? Ubeskyttet sex? Har du symptomer fra lungene? Et røntgenbilde av lungene kan være grunn til å ta. Endret appetitt, vekt, avføring, blod i avføringen?

Det er ikke så lett for meg å skulle stille noen diagnose ut fra det du forteller, men hvis det ikke begynner å bli bedre i løpet av våren eller du har spesielle symptomer som ikke passer inn i et slikt post-viralt tretthetstilstand bør du nok utredes videre. Snakk med legen din om dette.