Skyldes neppe fysisk sykdom

Spørsmål

Har de siste 5-6 årene vært syk uten å vite hva som feiler meg. Alt fra forbigående endagsfeber, uten årsak. Unormalt trett enkelte dager. Dager hvor jeg har vonde leddsmerter og generell sykdomsfølelse, uten å være forkjølet eller noe som forklarer det. Alt dette er ofte kun én dag, derfor er det så merkelig. Noen ganger har jeg hodepine over noen dager.
Etter dager med mye sosial aktivitet, som bursdager, familiesammenkomster o.l. blir jeg ofte meget sliten. Av og til også sengeliggende. Jeg trenger det for å hente meg inn, og komme meg etter alle inntrykkene og aktivitetene.
Fikk adhd diagnose tidlig i år. Går på ritalin, det fungerer bra. Har også vært utredet for psykiske lidelser, når jeg ble utredet for adhd, uten noen funn på at jeg har det.
Det må være noe som er galt, for dette virker merkelig. Det blir bare verre med årene, og nå fungerer jeg nesten ikke mer. Jeg har null energi.
Jobber på sykehjem. Har mann og to barn på 2 og 5 år.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg skjønner godt at dette må være plagsomt, men en ting kan du være sikker på:
Der finnes ingen fysiske sykdommer som arter seg slik du her beskriver. Det at du blir dårligere etter sosiale aktiviteter, krevende familietreff osv, og blir sengeliggende etter dette, er nærmest en bekreftelse på at dette ikke handler om fysisk sykdom. Ingen fysisk sykdom kan "merke" eller vite at du har opplevd krevende sosiale settinger osv.

Feber av en dags varighet, enkelte dager med unormal trøtthet osv, er også del av livet for de fleste mennesker. En dag med feber og så feberfri neste dag vil vanligvis bety at du har hatt en lett infeksjon av noe slag, f.eks. et virus, som kroppens immunforsvar effektivt bekjemper, slik at du ikke blir ordentlig syk, men feberfri neste dag. Ingen fysiske sykdommer arter seg slik at man får feber og trøtthet en-1-dag, og så bedre neste dag.

Konklusjon:
Du kan egentlig ta det for gitt at du ikke har noen fysisk sykdom som forklaring på det du her beskriver.
Noe av det skyldes tilfeldigheter og skal ikke tolkes eller noe som helst, slik som trøtthet og feber en og annen dag, mens dette med sterkt trøtthet og behov for sengeleie etter sosialt krevende aktiviteter, garantert skyldes psykologiske forhold og ikke fysisk sykdom.

Dette er faktisk ganske så sikre konklusjoner, men for at du skal få det litt mer "på plass" så synes jeg du skal ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her til din fastlege, og så ha en grundig prat om disse tingene, for det virker jo avgjort slitsomt å ha det slik.
Samtidig som dere samtaler om dette, vil det være en god anledning for å få gjort en generell legeundersøkelse inkl blodprøver m.v., for å få bekreftet at du ikke har noen fysisk sykdom.

Lykke til og ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn