Skrumplever som følge av alkohol

Spørsmål

Gjelder nært familiemedlem. Mann 67 år, har misbrukt alkohol i over 30 år hvorav de siste 5 årene har vært ekstreme. De siste 3 årene har han ikke hatt matlyst overhodet hvorav det siste året har han mer eller mindre ikke tatt til seg fast føde, kun ca 12-15 øl i døgnet. Hans normalvekt for 5 år siden var 85 kg, nå veier han 53 kg. Han har ikke kontroll på tarmfunksjonen lenger og blir mer og mer apatisk. Utrolig svak allmenn tilstand og klarer ikke å gå selv. Huden på armene er dekket med store blodutredelsesflekker og hudfargen i ansiktet er gul- og voksaktig. Han fikk beskjed for 2-3 år siden at han har leversvikt/skrumplever og at han måtte slutte å drikke alkohol, dette har han ikke tatt til etterretning, snarere tvert i mot. Vi rundt ham lurer på hva vi kan forvente oss i nærmeste fremtid.

Svar

Hei.

Du beskriver et tragisk tilfelle av alvorlig alkoholisme og leversvikt her. De kroppslige symptomene du forteller om, er særdeles alvorlige: 32 kg vekttap, ikke kontroll på tarmfunksjonen, apati, manglende gangfunksjon, blodutredelser (tegn på leversvikt), gulfarget hud. Og diagnosen leversvikt / skrumplever er dessverre en sykdom som hele tiden forverrer seg, med mindre vedkommende slutter å drikke. Til et visst nivå kan leverskade som følge av alkohol reverseres, men det kan også gå over et "point of no return" hvor leveren ikke kan reddes. Total leversvikt er ikke forenlig med liv.
Leverskaden vil hele tiden forverres så lenge han drikker. En så alvorlig sykdom som du her beskriver, kan bli fatal, generelt sett.
Det finnes ingen annen behandling enn å slutte å drikke og å håpe på at leverskaden bremses av den grunn, eller så ville levertransplantasjon være en teoretisk mulig behandlingsmåte, men ikke nødvendigvis mulig i alle tilfeller, hvis helsen er for dårlig til å tåle en operasjon, og hvis utsiktene til å slutte å drikke er dårlige. Det er ingen grunn til å legge skjul på at generelt sett, så ender slike sykdomsbilder ofte med døden dessverre. Det vil imidlertid være helt galt av meg å uttale meg spesifikt om hans prognose kun ut fra de opplysningene jeg har her, men det høres særdeles alvorlig ut. Jeg synes definitivt at dere som nærmeste familie skal stille det samme spørsmålet som du stiller her, "hva kan vi forvente oss i nærmeste fremtid", til hans fastlege, slik at du får et mer konkret svar, siden jeg her kun kan uttale meg generelt om slik sykdom.