Skjevehet i ryggen

Spørsmål

Jeg har sendt spørsmål til dere før og ble meget godt fornøyd! (Legestillingen her jeg bor er vakant...)

De siste månedene har jeg hatt problemer med det ene benet når jeg går. (Jeg tenker selv at dette er et probl. som kan ha sammenheng med nakkeproblemene, men ikke nødvendigvis. Kan være tilfeldig at plagene kom omtrent samtidig.)
Den venstre foten roterer noe utover mens den høyre foten peker fram som den skal. Dersom jeg står med føttene samlet, roterer overkroppen mot høyre.
Noen ganger føles det som om det venstre benet er stivt og mangler spenst. Når jeg går trimtur blir spesielt muskelen på innsiden/mot baksiden av venstre lår sliten og jeg får litt vondt nederst i ryggen på venstre side. Bekkenet kjennes litt rart og "vridd".
Jeg har egentlig ikke vondt hverken i ben eller rygg, det er bare litt plagsomt. Jeg liker å gå tur...
- Hva kan grunnene være til dette?
- Kan dette være noe som går seg til av seg selv med tiden? Eller bør jeg gå til en lege? Eller er dette noe jeg kan ta opp med fysioterapeuten selv om jeg er henvist dit bare pga nakken?
- Jeg kunne ønske å komme til MR-røntgen igjen om en tid for å kontrollere at prolapset er gått helt tilbake, spesielt siden jeg har hatt tilbakefall. Kan jeg forvente å få lov til det? Må jeg kontakte en lege om det eller kan en fysioterapeut henvise meg dit?

Relevante sykdommer/medisiner: Har gått mange måneder med nakkeplager (etter venstresidig prolaps + et tilbakefall ). Går til fysioterapeut som har behandlet nakken pga. stivhet og kramper. Er nesten god nå.
Har i løpet av denne tiden fått S-formet ryggrad + vridd og spent mye på kroppen fordi jeg ikke har hatt god smertebehandling .
Har ikke hatt nakke/rygg/bekken/fot-plager før.
I forbindelse med nakkeplagene ble det også tatt vanlig røntgen av skuldre og rygg, men de viste ikke noe unormalt.

Kvinne, 37 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei igjen!

Det at du har problemer med det venstre beinet ditt har antageligvis ingen direkte årsak med nakkeprolapset. Mest sannsynlig ligger forklaringen i musklene dine. Du skriver at du har fått S-formet rygg på grunn av smertene du har hatt. Det er ganske vanlig at man spenner og bruker musklene feil når man går rundt med sterke smerter, både bevisst og ubevisst vil kroppen forsøke å finne stillinger som minsker smertene. Dette gjelder både når man er i bevegelse og når man er i hvile.
Når musklene blir brukt på en slik måte vill de ofte stivne til i stillinger som kan være vanskelig å forandre tilbake til det normale.

Siden muskel og skjelettsystemet vårt fungerer svært koordinert vil en forandring i en del ofte få konsekvenser for andre deler også. Du har antageligvis beveget deg ganske skjevt over lang tid på grunn av smertene og siden på grunn av skjevheten i ryggen. Antageligvis har dette ført til feil belasting også på muskelgrupper som ligger rundt hofteleddet ditt, dette igjen kan føre til at hofteleddet fungerer litt skjevt og beinet ditt blir trukket utover når du går.

Dette er absolutt noe du bør ta opp med fysioterapeuten din, hun eller han vil sikkert kunne gi deg verdifulle råd om hvordan du skal få musklene dine tilbake i normalt bruk. Eventuelt kan et besøk hos kiropraktor være aktuelt.

Når det gjelder MR av nakken din så må en slik henvisning skrives av lege, det er mulig at kiropraktorer kan henvise til en slik undersøkelse men ikke fysioterapeuter. Imidlertid så skal man generelt sett være varsom med å utføre undersøkelser som egentlig ikke er nødvendig. Ved prolapser som ikke behandles kirurgisk er det først og fremst symptomene som bestemmer hvor bra man er blitt og ikke røntgenbilder. Men du kan selvfølgelig diskutere dette med legen din.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn