Serom etter operasjon

Spørsmål

PLASTIKK KIRURGI OG SEROM

Hei.
For 3 uker siden fikk jeg gjort brystreduksjon og bukplastikk i Litauen.
Jeg er norsk, men bor i Spania.

To uker etter operasjon hadde jeg time hos hematolog (har ET, høyt antall blodplater, bruker Anagrelide). Jeg fikk et serom etter bukplastikk, og han sendte meg på akutten. En kirurg tappet ut 300 ml og sa det kommer tilbake. Han satte meg på antibiotika. Viste seg ikke å være infeksjon i sårvæsken. Skal tilbake neste uke (2 uker etter tapping). Føles som det har kommet litt tilbake, men ikke så mye som sist.

Vi har bestilt en stor asiatur (4 uker). Det meste er betalt, og blir den avbestilt pga komplikasjon etter bukplastikk får man ikke noe igjen på forsikringen. Er det mulig å reise selv om jeg har et serom så lenge jeg ikke føler meg syk og har med, evt går på antibiotika? Har bra almenntilstand og har ikke hatt feber. Reisen starter om 4 uker, dvs 7 uker etter operasjonen.

Går man på antibiotika så lenge man har et serom eller er det preventivt ved tapping?
Skjer det ofte at man må operere ut et serom?
I tilfelle når gjøres det?
Leste at man ved tapping av serom mister proteiner. Har startet med proteindrikker.
Er det anbefalt?

Forståelig nok er det ikke populært å bruke det offentlige helsevesen etter å ha gjort plastisk kirurgi
i utlandet. Derfor spør jeg ikke om uvesentlige ting. Jeg er takknemlig for den hjelpen jeg får.

Hilsen Kristin

Svar

Serom er den vanligste komplikasjonen til bukplastikk, og i store studier regner man med at 10-15% får det. Serom er en væskedannelse i sårhulen mellom bukveggen og huden, og man tror at det skyldes bevegelse mellom lagene i dette skiktet. Vanligvis er dette helt ukomplisert. Det er vanlig å tappe det dersom det er klinisk sjenerende. Dette gjøres bare med en grov sprøytespiss, og uten noen bedøvelse. Det er ikke vanlig å gi antibiotika, siden det er sjelden at seromer blir infiserte. Ofte er det nødvendig med 2-3 tappinger før væskeproduksjonen stopper opp, og det er da tilstrekkelig med tapping en gang pr uke.

Seromer som blir stående over lengre tid kan bli kroniske. Det blir da en hinne rundt væsken, og av og til må denne hinnen da fjernes kirurgisk for å hindre tilbakefall.

Jeg tenker derfor at du trygt kan reise på ferie om 4 uker, det er lite trolig at du fortsatt har væskeansamling, og dersom du skulle ha det fortsatt, er det lite sannsynlig at denne skal forårsake problem for deg der nede.

Det er riktig at seromvæsken inneholder proteiner, men dersom det er tilstrekkelig med to-tre tappinger, er det ikke nødvendig med noe proteintilskudd.