Seponering av antidepressiva

Spørsmål

Vedr seponering av antidepressiva

Jeg har siden høsten 2001 - grunnet depresjon - brukt antidepressiva mer eller mindre sammenhengende. Det tok noe tid før jeg endelig fant medisinen som virket uten for store bivirkninger - Fontex. Jeg har brukt 40 mg Fontex, samt 30-60 mg Tolvon i forbindelse med innsovning. Det var forholdsvis greit å slutte med Tolvon, men jeg har skikkelig problemer med å fungere uten/slutte med Fontex. Jeg trappet ned høsten 2003, og har siden medio desember 2003 ikke brukt noe form for antidepressiva. Jeg fungerer imidlertid elendig. Jeg har store konsentrasjonsproblemer, ubeskrivelig tretthet/slitenhetsfølelse, orker ikke å være sammen med venner ol. sosiale arrangementer, periodvis veldig nedstemt etc. All min energi går med til å prøve å fungere på jobben, noe jeg tror går greit, fordi jeg har evnen til å kompensere/være effektiv i etterhånd når jeg har hatt dårlige dager.
Jeg lurer i den forbindelse på om jeg fortsatt har en depresjon og om jeg har sluttet for tidlig med medisinene ?
Det kan vel neppe være den sk "rebound" effekt så lang tid etter full stopp med medisinering ?

Forøvrig begynner jeg å bli veldig bekymret for min psykiske helse generelt, og er "redd" for at det er mere "galt" enn bare en depresjon. Følelseslivet mitt svinger fra de helt store høyder til de de dypeste avgrunner bare på noen dager, innmellom timer. Dessuten har jeg tidligere vært psykisk syk i tenårene/tidlig voksen alder, i form av spiseforstyrrelser. Er det grunn til å ta dette opp med lege for utredning ?

Takknemlig for svar.

Relevante sykdommer/medisiner: Depresjon

Kvinne, 30 år

Svar

Hei !

Jeg føler meg rimelig sikker på at du fremdeles har en depresjon, og at du rett og slett sluttet for tidlig med Fontex. Symptomene og plagene du beskriver, er jo som tatt fra en lærebok om depresjon.
Og en vet at det ikke er uvanlig, at symptomene kommer tilbake hvis man slutter for tidlig med medisinen.
Jeg synes på denne bakgrunn at du skal ta kontakt med legen din, og spør om ikke legen er enig i at du skal bruke det i en periode til. Beskriv symptomene dine slik du beskrev her, så er jeg sikker på at legen din vil være enig i dette.

Dette med at du føler deg veldig ustabil og svingende, synes jeg definitivt at du skal ta opp med din lege samtidig.

Jeg synes det er flott at du har så god innsikt i hvordan du selv fungerer og hvordan ditt stemningsleie er, og at du beskriver det så bra. Dette er gode forutsetninger for å kunne få god hjelp.

Det er også veldig bra at du har erfaring med at Fontex hjalp deg, etter å ha prøvd mange andre antidepressiva, for da slipper du denne runden igjen, og kan gå rett på Fontex, og på den måten bli bra fortere.

Ønsker deg god bedring !