Seilflysertifikat

Spørsmål

Jeg har ekstremt lyst til å ta seilflysertifikat og sparer til det. Jeg tror jeg trenger legesjekk for det? Vet du hvor jeg kan ta det? Jeg har veldig sjelden noe legen mener er astma. Det føles som om det er litt tungt og puste, men det skjer bare om vinteren og nesten alltid hvis jeg løper eller går på ski. Jeg har brikanyl til innpusting som jeg puster inn og da går det over med en gang. Virkelig med en gang. Selv tror jeg ikke dette er noe farlig selv om jeg skulle få det under flyving, for det går som sagt alltid over med en gang jeg tar medisinen. Er det noen regler for det? En annen ting: finnes det noen statistikk over hvor ofte det skjer ulykker med seilfly og hvor farlig det er?

Relevante sykdommer/medisiner: Astma

Mann, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

For å ta seilflysertifikat trenger man en flymedisinsk undersøkelse, men den kan utføres av en hvilken som helst lege, som riktignok må undersøke og vurdere deg etter de gjeldende flymedisinske krav. Oversikten over godkjente flyleger finner du under "luftfartstilsynet.no" (klikk deg deretter inn under "flylege", deretter "godkjente leger" og deretter "JAA-godkjente leger"). Oversikten over JAA-godkjente leger er delt inn etter fylke.
Når det gjelder flyulykker i Norge kan du finne mye informasjon på hjemmesiden til "Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane". Der får du informasjon om undersøkelser av luftfartshendelser, lufttrafikkhendelser og luftfartsulykker i Norge.
Når det gjelder helsekrav for privatflygere (klasse 2) så heter det i forskriftene at en søker eller innehaver av en legeattest klasse 2 ikke skal ha en sykdomstilstand i respirasjonssystemet, som kan tenkes å påvirke sikker utøvelse av sertifikatets rettigheter. Søkere, som har astma, som krever medisinsk behandling skal vurderes i hvert enkelt tilfelle. Flylegen kan i samråd med Flymedisinsk seksjon (tidligere Legenemnda) vurdere utstedelse av legeattest klasse 2 hvis tilstanden anses stabil med akseptable lungefunksjonsmålinger og medisinering som er flysikkerhetsmessig forsvarlig. Dette betyr at en velkontrollert astma ikke er noe problem, men en må evt. bruke forebyggende medikamenter, for å unngå astmaanfall og dermed behov for anfallsdempende medisin, som f.eks. Bricanyl. Siden det høres ut som om du har anstrengelses- og kuldeutløst astma er det vel lite sannsynlig at du får noe astmaanfall og dermed behov for Bricanyl under seilflyging, som stort sett foregår om sommeren. Hvis du tilfredstiller kravene som gjelder lungefunksjonsmålinger er det sannsynligvis ikke noe i veien for at du kan ta seilflysertifikat.

Uansett må du til en lege for å få nødvendig helseattest.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-