Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sårhet en rekke steder, men neppe sammenhenger

Spørsmål

Generelt god form og helse. Bruker ingen medisiner.
Har nå plutselig fått såre slimhinner 'overalt': Sår hals, vondt i lungene, vond blære (verker og er trykkøm, men ikke hyppig vannlating), såre øyne, sår nedentil. Ok, det er ikke alvorlig. Men min mor døde av sepsis som følge av infeksjon etter hofteproteseoperasjon for 5 uker siden, og jeg var veldig tett på henne de siste dagene, så jeg blir jo litt urolig. Hun hadde også mye problemer med lungene den siste tiden. Jeg lurer derfor på om jeg burde høre med fastlegen? Eller er det gått så lang tid at en smitte fra henne er utelukket?

Svar

Hei.

Du kan være helt sikker på at dette ikke skyldes smitte fra din mor, for å begynne i den enden.

Ut over det, synes jeg det er vanskelig å tenke seg en "fellesnevner" eller felles årsak, innbyrdes sammenheng, mellom dine symptomer som kommer fra så forskjellige organsystemer i kroppen.
Ta for eksempel sår hals og "vond blære": Jeg kan ikke se for meg hvordan dette skulle kunne henge sammen. Ingen sykdommer kan gi alle disse plagene, ene og alene. Det er derfor vesentlig mer sannsynlig at dette er tilfeldige sammenfall av diverse plager, evt sykdommer.

Sår hals skyldes jo som hovedregel en luftveisinfeksjon, enten med virus eller bakterier. Det kjennes som smerter når man svelger. Slik går over av seg selv, som kjent. Evt kan en bruke antibiotika mot bakterielle halsinfeksjoner.

"Vondt i lungene" er vanskeligere å uttale seg om. En har vel generelt lite følelse i lungene, så det er nok mer sannsynlig at smertene du kjenner kan komme fra brystkasse / muskulatur, for eksempel pga spenninger og stress over tid i forbindelse med din mors sykdom.

"Vond blære": Selv om du ikke har hyppig vannlating, så kan dette allikevel være et tegn på blærebetennelse. Det er slett ikke alltid at man får de helt typiske symptomene med hyppig og smertefull vannlating. "Press over blæren" er det mange som beskriver. Ta derfor med morgenurin til legen og få sjekket dette.

Såre øyne: Kan være allergi, øyekatarr, nedsatt tåreproduksjon. Legen din kan hjelpe deg med å finne ut av dette om det vedvarer.

Sår "nedentil": Jeg er ikke helt sikker på hvor du mener, med "nedentil". Mener du i vagina? Da kan det kanskje være soppinfeksjon, som er veldig vanlig hos kvinner. Evt kan det skyldes østrogenmangel og skjørere slimhinner som følge av dette, jfr din alder / evt overgangsalder.

Du spør om du burde ta kontakt med fastlegen. Jeg synes det, om ikke dette ser ut til å forsvinne av seg selv. Det behøver ikke å være sykdom i det hele tatt, for det er mye vi kan kjenne fra kroppen nå og da, som ikke har med sykdom å gjøre, og ting kan oppstå samtidig pga tilfeldigheter. Og det kan ha med sykdom å gjøre, jfr ovenfor. Det minst usannsynlige er vel en eventuell blærekatarr, som er lett å behandle, og det taler jo følgelig for en relativt lav terskel for å gå til legen, siden du har så mye å hente på å bli kvitt en eventuell blærekatarr.

Ha det bra.