Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sannsynlig prolaps i nakken

Spørsmål

Hei, jeg opplever smerter i nakke/skulder med svake strålinger ned i armen. Lett prikking i lillefingeren, strålingen kjennes best bak albuen, hvor man av og til kan få "kjerringstøt" har vært hos lege, han bøyde litt og kjente på skulder og spurte hvor smerten satt. Synes det er vanskelig å forklare hvordan smerte kjennes ut, ettersom jeg ikke har noe å sammenligne med. Det hele startet med at jeg våknet med "kink"i nakken og etter et par dager klarte jeg nesten ikke bevege hodet til sidene. Ble litt bedre, men etter 5 ukers varighet kontaktet jeg legen, han sendte meg til fysioterapi. Jeg var nesten bra igjen da jeg startet der og etter et par ganger var jeg fin igjen. Etter det var jeg uten symptomer i to uker. Så plutselig kom det tilbake for fullt. På dagtid er det ganske greit, utover kvelden blir det verre og sliter med å sove, ligge godt om natten. Det sitter omtrent ved den knokkelen som stikker litt ut nedenfor nakken, og går litt nedover ryggen, så går det litt ut til siden ved skulderbladet, delvis rundt. Kjenner også av og til strålinger langs kragbenet og et lite press over brystet. Alt dette er på venstre side av kroppen. Det hugget litt til hvis jeg snur på hodet, men har god tøyelighet. Hva kan dette være? Feil sovestilling? Prolaps? Eller kan det være kreft? Er veldig engstelig for det siste og lurer på om jeg trenger å ta noen prøver for i utelukke. Er ellers i god form 173cm og ca62kg. Kan nevne at jeg også har s-formet skoliose med 14° og 28° jobber også 9-10 timers dager med mye løfting og står stort sett hele dagen på steingulv. Hilsen bekymret

Svar

Hei!

Grunnet din alder, og du ikke er operert, vil jeg anta at du har en ideopatisk scoliose, og med de angitte vinkler, er den relativt moderat. I tillegg er du ferdig utvokst, slik at scoliosen i utgangspunktet ikke vil øke på etter avsluttet lengdevekst. Jeg tror derfor ikke at scoliosen har så mye med de aktuelle plagene dine.

Du sier at endret stilling av hodet kan gi akutt forverring av smertene, og at smertene karakteriseres av utstrålende fenomen, helt ut i lillefinger. Dette kan tyde på at en nerve er i beknip i nakken din, og at det er overveiende sannsynlig at et prolaps er årsaken til dette. Jeg ville ikke tenkt på en annen ondartet forklaring på plagene, da det er så mye mer sjelden.

Å konstatere et prolaps i nakken er forholdsvis enkelt, og begynner med en god undersøkelse hos fastlegen din, eller en annen kompetent terapeut. Kan man sin undersøkelsesteknikk, bør man klare å stille bortimot riktig nivå for prolapset. Deretter kan diagnosen langt på vei styrkes og bekreftes med et MR av nakken, som jeg synes du skal be om å få utført.

Prolaps gir kjemisk og mekanisk irritasjon av nerverøtter, og noen ganger hele ryggmargen, og symptomene kan variere i intensitet og tilstedeværelse. Som oftest trenger man ikke mer behandling enn smertestillende mens det står på, men noen vil være så uttalt plaget, at man bør vurdere å kirurgisk fjerne prolapset.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-